У МОЗ України закликають утриматися від мандрівок до регіонів із виявленим коронавірусом

Вівторок, 28 січня 2020 16:06

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я станом на 27 січня 2020 року  у світі відомо про 2014 підтверджених випадків захворювання на коронавірус, 80 з яких закінчилися летально. Про це повідомила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук під час прес-конференції у міській раді сьогодні, 28 січня.

- Є інформація, що всі померлі мали проблеми зі здоров’ям, зокрема, слабкий імунітет та супутні захворювання: цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет, хвороба Паркінсона, - відзначила Оксана Макарук. -  Також відомо про випадки такого  захворювання в Південній Кореї, Японії, В’єтнамі,  Сінгапурі, Малайзії, Непалі, Таїланді, Австралії, США та у Франції.

Багато інфікованих повідомили, що відвідували рибний ринок в китайському місті Ухань або працювали там. Наразі робота цього ринку призупинена. За даними ВООЗ, із загального числа захворілих на коронавірус в Китаї в кінці 2019 – на початку 2020 року 72% були старші 40 років, близько 2/3 хворих складали чоловіки.

- Шлях розповсюдження захворювання - повітряно-краплинний та контактно-побутовий, - наголосила начальник управління. -  Інкубаційний період небезпечної хвороби складає до 5-12 днів. Клінічно проявляється підвищенням температури, загальною слабкістю, нежитю, кашлем, болем в горлі, задишкою. Зараз вакцини проти коронавірусу не існує.  Аби захиститися, ВООЗ пропонує: часто та ретельно мити рук з милом,  не торкатися руками очей, носа чи рота, уникати тісного контакту з хворими людьми. Якщо у вас є симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших -  залишайтеся вдома, а якщо захворіли, уникайте тісного контакту з іншими людьми, прикривайте рот та ніс серветкою під час кашлю та чхання, а опісля ретельно мийте руки, провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні.  Усі пасажири, які прибувають авіарейсами із Китаю проходять процедуру дистанційного вимірювання температури тіла за допомогою інфрачервого термометра. У разі підозри на захворювання передбачається повна діагностика.  Одночасно, МОЗ України закликає громадян України дотримуватися звичайних запобіжних заходів і утриматися від мандрівок до регіонів. Де зафіксовані випадки захворювання коронавірусом.

Усі новини