У міській раді Кропивницького представники Фундації ПАСУ ділилися досвідом реалізації проектів Громадського бюджету

Четвер, 9 лютого 2017 19:20

Сьогодні, 9 лютого, у міській раді Кропивницького міський голова Андрій Райковичч зустрівся зі спеціалістами Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ, щоб обговорити питання впровадження такої важливої ініціативи, як Громадський бюджет. У зустрічі також взяли участь депутати і керівники виконавчих органів міської ради.

В Україні ПАУСІ діє із 2015 року, саме тоді такі ініціативні міста, як Черкаси, Чернігів і Полтава почали співпрацю з Фундацією і долучились до реалізації проекту бюджету участі. На сьогодні Громадський бюджет став широко розповсюдженим явищем, свого роду брендом демократії у плануванні використання коштів місцевих бюджетів. Близько 50 міст України перейняли ініціативу впровадження на своїх територіях участі громадян у формуванні видаткової частини бюджетів.

До міської ради Кропивницького приїхали поділитися власним досвідом представники Фундації: Леонід Донос із Полтави та Андрій Шелестюк із Житомира. Це спеціалісти-практики, які починали роботу над бюджетом участі у себе на місцях, а тепер об’єдналися у “команду друзів”, щоб допомагати іншим містам створювати власний громадський бюджет. У рамках розробленого проекту спеціалісти ПАУСІ проводитимуть семінари для громадськості та депутатів. Фундація зі свого боку також обіцяє технічну і матеріальну, на організацію рекламних кампаній, підтримки.

За словами Леоніда Доноса, навчання проводитиметься у декілька етапів – одноденний та триденний тренінги, після чого організовується поїздка до Польщі, де можна буде набути додатковий досвід із запровадження громадських бюджетів.

Представник ПАУСІ також наголосив, що проекти у кожному місті унікальні, адже громада сама обирає найнеобхідніше для себе. Наприклад, у Полтаві переміг проект, за яким усі зупинки громадського транспорту були облаштовані спеціальними знаками. А в Черкасах громада вирішила збудувати незвичайні ігрові майданчики в одному із дитячих садків у вигляді паровозу і пароплаву.

- Бюджет громадськості слід сприймати в першу чергу не як гроші, а як діалог влади з громадськістю, - наголосив під час зустрічі Андрій Райкович. - Міська влада у цьому проекті робить ставку на амбітних і освічених молодих людей, які знають важливі проблеми своєї гроамди і можуть запропонувати шляхи їх вирішення. А ми зі свого боку робитимемо все, щоб створити сприятливі умови і втілити в життя як соціальні, так і економічні проекти.

Усі новини