У Кропивницькому згадували Андрія Надєждіна

Понеділок, 12 червня 2023 14:05

Міжнародний день друзів, який відзначається у всьому світі 09 червня, став гарною нагодою згадати заслуженого художника України, мистецтвознавця, науковця Андрія Надєждіна (1963-2022), якому 19 червня мало б виповнитися 60 років.

Вечір пам’яті відбувся у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого. До його проведення також долучилися художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна і музей музичної культури імені Кароля Шимановського.

Директорка літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова презентувала виставку, названу рядками вірша А. Надєждіна: «Мій друг пішов, не зачинивши двері, зоставивши прохід у горизонт…». Друг і колега представлений як художник-оформлювач творів літераторів Кіровоградщини, серед яких книги: Л. Куценка «Dominus Маланюк. Тло і постать», П. Селецького «Осінній звір»,  збірка віршів Є. Маланюка «Єдиним сном, єдиним болем» у перекладі О. Архангельського, книги для дітей А. Черниша, історичні романи М. Смоленчука «Білі бланкети» і «Смутна доба», Наталії Смирнової «Лузер», збірка поезій Арсенія Тарковського «Бенкет джмеля» у перекладі Світлани Орел. Також демонструються видання, до яких художник створив обкладинки – журнал «Степ», фотоальбом «Поема про місто», книги В. Доценка «Зеленая Брама: раскрытие легенды», О. Полевіної та О. Архангельського «Вінок сонетів», О. Гольник «В пошуках голосу Марка Кропивницького» та ін.

На виставці відображені інші сфери діяльності художника: він був постійним учасником обласних літературно-краєзнавчих Куценківських читань, що проводяться у музеї Карпенка-Карого із 2008 року; автором мистецтвознавчих публікацій і проєктів художнього оформлення експозицій: музейної кімнати управління Служби Безпеки України в Кіровоградській області, Музею обласного управління МВС України в Кіровоградській області, Археологічного музею Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, Кімнати-музею Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, Народного музею «Музей визволення Кіровоградщини», відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

За допомогою художніх засобів Андрій Надєждін задав мистецький камертон виставкам у літературному музеї: «Слово про місто»,  до 100-річчя Арсенія Тарковського, «Кіровоградщина і кінематограф», «Єлисаветград та єлисаветградці очима фотооб’єктиву» та ін. Виставки і заходи у будинку Тобілевича, до яких він долучався, можна побачити на численних світлинах.

Значну частину матеріалів – художні роботи Андрія Надєждіна, комплекти плакатів пересувних тематичних виставок, книги надала для експонування Віта Чернова, директорка художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна, де Андрій працював провідним науковим співробітником 27 років.

Створенню експозиції всебічно сприяла сестра А. Надєждіна – мисткиня Оксана Журавель. Вона продемонструвала присутнім саморобну книгу з ілюстраціями Андрія до «Слова о полку Ігоревім», оформлену ним ще у шкільні роки.

Директор музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександр Полячок розповів присутнім про багаторічну співпрацю з Андрієм Надєждіним, спільні заходи та проекти. Пригадали останню зустріч за участі Андрія на садибі Тобілевичів. На спомин про неї Олександр Полячок і Світлана Концедалова виконали кілька українських пісень.

Талановитий художник відкрився присутнім ще однією гранню своїх талантів – поетичною. У День друзів його вірші звучали у виконанні провідного актора Кіровоградського обласного музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького Олексія Дорошева. 

Очільниця видавництва «Імекс-ЛТД» Тамара Саміляк порадувала звісткою, що книгу Андрія Надєждіна «Думки вголос» читачі отримають вже за кілька днів.

Фото Андрія різних років побачили у спеціально підготовленому слайд-фільмі. Особливі емоції викликали відеозаписи, де він розповідає власну біографію та читає вірші.

А ще було багато щирих слів і теплих спогадів про Андрія Михайловича, якими ділилися його колеги, друзі, учні. 

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01