У Кропивницькому вшанували пам’ять жертв Голокосту

Вівторок, 29 вересня 2020 13:58

Сьогодні, 29 вересня, виповнюються 79-ті роковини від початку однієї із найтрагічніших сторінок Голокосту — масових розстрілів євреїв нацистами в урочищі Бабин Яр та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі, а також ромів, українців та представників інших національностей.

У 1941—1943 роках, під час окупації Києва, тут було розстріляно 621 члена ОУН, серед них відому поетесу Олену Телігу. Усього протягом двох років у Бабиному Яру загинули від 100 до 150 тисяч осіб, дві третини з яких склали євреї.

Інформація про Голокост на Кіровоградщині, спогади людей про масові розстріли євреїв під час Другої світової війни, розповіді про праведників світу зібрані у книзі Василя Даценка «За те, що євреї».

У 1991 році у Кропивницькому було встановлено перший в Україні пам’ятник «Евреям — жертвам нацизму». Сьогодні біля нього квіти від міської ради та громади міста Кропивницького — як символ нашої пам’яті про ті страшні часи.

Єврейська громада Кропивницького ініціює реконструкцію пам’ятного знака, а також облаштування території біля нього. Зокрема, на конкурс “Громадський бюджет” виноситься проєкт «Це потрібно не мертвим - це потрібно живим», метою якого є благоустрій території біля пам’ятника євреям - жертвам нацизму. Його реалізація  буде можлива лише за активної підримки кропивничан під час голосування.

Усі новини