У Кропивницькому відкрили виставку «Євреї на болгарських землях»

Вівторок, 9 січня 2024 17:44

Сьогодні, 09 січня, на базі  Центральноукраїнського національного технічного університету відкрили виставку «Євреї на болгарських землях», присвячену 80-річчю порятунку народом Болгарії своїх співвітчизників-євреїв під час Другої світової війни. Виставка проходить за підтримки Посольства Болгарії в Україні та за ініціативи Кіровоградської обласної громадської організації “Об'єднання болгар “Нашите Хора”.

Серед запрошених на відкриття виставки були представники обласної та міської влади, науковці, краєзнавці, студентство, представники болгарських і єврейських громадських організацій.

Завітав на відкриття і заступник міського голови Олександр Мосін.

- Кожна людина чи родина, так само як держава й народ, мають свою історію і це дає впевненість у майбутньому. Історія життя праведників народів світу, як України, так і Болгарії, заклала  відповідний фундамент для наслідування і показує нам і нині взірцевий приклад, як чинити достойно в житті. Зараз росія розпочала війну, жахи якої ми не могли уявити, і так само чинить геноцид українського народу. Натомість лідери європейських громад, наш президент говорять про ключові засади цивілізованого суспільства,  в основі якого лежать права та свободи людини. Нас усіх об'єднує єдина мета — велика Перемога над ворогом заради світлого майбутнього, - наголосив Олександр Мосін.

На виставці представлено документальні свідчення про багатовікову історію євреїв на території Болгарії, з особливим акцентом на період під час Другої світової війни та відразу після її закінчення, зусилля громадянського суспільства та представників влади з порятунку євреїв.

Виставка успішно відбулася в 11 країнах світу, серед них США, Франція, Польща, Австрія, звісно ж, Болгарія та інші.

Усі новини