У Кропивницькому відкрили меморіальну дошку на честь 100-річчя перебування у місті Легіону Українських січових Стрільців

П'ятниця, 15 червня 2018 15:02

Сьогодні, 15 червня, у Кропивницькому відкрили меморіальну дошку на честь 100 річчя від перебування у місті Легіону Українських Січових Стрільців.

Урочистості відбулися перед будівлею теперішнього Кропивницького інженерного коледжу ЦНТУ, колишнього Єлисаветградського земського реального училища, де у 1918 році розмістився штаб УСС.

- «Рідними гостями» тоді називали галичан мешканці центральної України, - відзначив історик Юрій Митрофаненко у своєму вступному слові. – Сьогодні вперше за сто років у нашому місці відбувається така визначна подія, присвячена Українським січовикам.

Побудова незалежної держави можлива лише за умови поваги до власних сторінок історії - історії, у якій провідне місце займає боротьба нашого народу за волю, гідність, утвердження державності, наголосив під час урочистостей секретар міської ради Андрій Табалов.

- І сьогодні це питання є також надзвичайно актуальним. Ми знову перебуваємо в умовах чергової російсько-української війни, - акцентував увагу секретар міськради. - Згадуючи про подвиг Січових стрільців ми завжди повинні пам’ятати, що ключовим для них було одне – боротьба за Україну. Якби не ці патріоти – не було б подвигу УПА, не було б Незалежної України! І це важливо, що діяльність Січових стрільців пов’язана і з нашим містом. Приємно було підтримати ініціативу дирекції коледжу, істориків міста щодо увічнення пам’яті українських героїв. Встановлення цієї меморіальної дошки на навчальному закладі є ще одним нагадуванням усім нам, що українська нація- це нація героїв, і наступні покоління повинні про них знати і пам’ятати.

Створення легіону Українських січових стрільців ознаменувало відновлення збройної боротьби за волю України. З його діяльністю були пов’язані яскраві етапи пробудження та утвердження серед українців почуття національної гідності та ідеї соборності. У цьому русі провідною була ідея єдності всіх українців як нащадків січового козацтва.

Битва під Маківкою продемонструвала усьому світові, що в Україні є мужні захисники і своя армія. В результаті героїчної оборони Маківки повністю були зірвані стратегічні плани російського командування.

Так само сьогодні українські воїни зі зброєю в руках боронять Україну від окупанта, російського агресора. Тисячі бійців, що захищають Україну, є патріотами своєї держави, як ними були січові стрільці. І знову боротьба за Україну, її територіальну цілісність триває. І ми неодмінно переможемо. Та для цього кожен на своєму місці повинен робити все можливе.

У складі УСС, що перебували на теренах центральної України був і Вільгельм Франц фон Га́бсбург-Лотари́нзький - український військовий діяч, політик, дипломат, поет, ерцгерцог династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Вільгельма Габсбурга знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім'ям, яке йому дали українські вояки під час Першої Світової Війни. Василь Вишиваний прославився своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов'ю до України. Поезію Василя Вишиваного під час урочистостей майстерно читали учениці кропивницької гімназії №9.

А почесне право відкрити меморіальну дошку отримав директор інженерного коледжу Микола Сторужак та кадет ліцею "Сокіл" Михайло Саленко.

Кульмінацією свята став виступ акторів обласного академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького, які співали пісні Січових стрільців, а їх гімн – «Ой, у лузі червона калина...» на єдиному подиху виконали всі учасники урочистостей.

Усі новини