У Кропивницькому відбулися Осмьоркінські мистецтвознавчі читання

Понеділок, 27 листопада 2017 09:11

Напередодні дня народження видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна в художньо-меморіальному музеї його імені у Кропивницькому відбулися традиційні «Мистецтвознавчі читання». Темою цьогорічного музейного науково-просвітницького проекту була «Живописна школа Олександра Осмьоркіна», присвячена 125-річному ювілею професора живопису.

Педагогічною діяльністю Олександр Осмьоркін почав займатися ще в 1918 році, викладаючи в Державних вільних художньо-технічних майстернях, згодом одночасно вів індивідуальні живописні майстерні в Московському інституті образотворчого мистецтва ім. В. Сурікова та Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури ім. І.Рєпіна Всеросійської Академії Художеств, виховав цілу плеяду митців, серед яких народні художники СРСР Овсій Моїсеєнко і Порфирій Крилов, народні художники України В’ячеслав Токарєв, Білорусії Євгеній Зайцев, Вірменії Маріам Асламазян та Мгер Абегян, заслужені художники Росії Анатолій Нікіч і Михайло Кончаловський та багато інших талановитих майстрів пензля.

Розпочався захід з демонстрації унікального документального фільму «Голгофа художника Олександра Осмьоркіна», відзнятого у 1989 році під час презентації масштабної ретроспективної виставки живописних та графічних творів Олександра Олександровича Осмьоркіна в Центральному будинку художника в Москві, в якому вдова художника Надія Георгіївна розповідає про творчі пошуки живописця та про досить драматичні події в останні роки його життя.

Основними учасниками читань були студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, які під керівництвом своїх викладачів кандидата мистецтвознавства Олени Кириченко, кандидатів педагогічних наук Лариси Гарбузенко та Юлії Малежик, старшого викладача Лариси Кулініч підготували і презентували доповіді про творчість відомих радянських художників другої половини ХХ-го сторіччя – випускників майстерні Олександра Осмьоркіна, твори більшості з яких є в музейній колекції.

Зацікавили присутніх і творчо-біографічні презентації, підготовлені студентами будівельного коледжу зі спеціальності «архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр», науковим керівником яких є член Національної Спілки архітекторів України Тетяна Пенязь.

Вразив всіх присутніх і відеофільм «Олександр Осмьоркін… Закоханий у мистецтво» із серії «Світ у чуттєвих образах», презентований викладачем-методистом музичного училища з предмету «Історія культури Кіровоградщини» Людмилою Френчко.

З підсумковим словом до учасників заходу звернулася доцент кафедри образотворчого мистецтва і дизайну художньо-графічного відділення мистецького факультету університету імені Винниченка кандидат мистецтвознавства Олена Кириченко, яка зазначила, що участь в подібних просвітницьких проектах є стимулом для студентів у проведенні наукових досліджень та вивченні історії мистецтва нашого міста і області, а також популяризації здобутків видатних творчих особистостей.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини