У Кропивницькому створені всі умови для налагодження системного діалогу міської влади і громадськості

Понеділок, 16 грудня 2019 18:23

Реалізація у Кропивницькому Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні у 2019 році стала головною темою наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради у понеділок, 16 грудня.

Активне, впливове і розвинене громадянське суспільство є важливою  складовою демократичної правової держави. У межах виконання Національної стратегії пріоритетним завданням міської ради як органу місцевого самоврядування є створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства, налагодження ефективної взаємодії з громадськістю на засадах партнерства, забезпечення додаткових можливостей для реалізації та захисту прав і свобод людини і громадянина, задоволення суспільних інтересів з використанням різноманітних форм демократії участі, підтримка громадської ініціативи та самоорганізації. У 2019 році міською радою зроблені значні кроки у цьому напрямку, зазначила начальник відділу з питань внутрішньої політики Оксана Горбенко.

За її словами, 31 січня на сесії міської ради було затверджено Статут територіальної громади міста Кропивницького. Документ унормовує взаємовідносини влади і громади на цивілізованій основі, з сучасним інструментарієм та підходами.

Для налагодження діалогу громадян та влади у вирішенні різноманітних соціально важливих проблем використовується вебплатформа “Єдина платформа місцевої електронної демократії (скорочено – e-DEM), запропонована Міжнародною благодійною організацією “Фонд Східна Європа”. Платформа надає громадянам легкий і зручний доступ до використання кількох інструментів електронної демократії: сервісів “Місцеві електронні петиції”, “Громадський бюджет”, “Електронні консультації з громадськістю”.

Останнім часом активно проводяться дослідження відкритості та прозорості діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Серед найвідоміших можна відзначити “Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України”, “Індекс демократичності міст”, “Індекс публічності місцевого самоврядування”, “Прозорість та фінансове здоров’я 50 найбільших міст та 22 регіонів”.

У рейтингу прозорості 100 міст за результатами 2018 року Кропивницький знаходиться на 9 місці. Рейтинги щороку оновлюються.

- Серед останніх оприлюднених за результатами 2019 року — рейтинг “Прозорість та фінансове здоров’я 50 найбільших міст та 22 регіонів”. У ньому досліджено прозорість 50 найбільших міст України. Кропивницький знаходиться на 20 місці, - підкреслила Оксана Горбенко. - У цьому ж рейтингу у 2017 році місто займало 36 сходинку із загальним рейтингом 36%, у 2018 році — 21 місце із загальним рейтингом 56%, 2019 — 20 місце із загальним рейтингом 80%. Тож, якісні показники збільшуються за всіма напрямками, діяльність міської ради щороку стає відкритішою і прозорішою, робота у цьому напрямку продовжується.

Налагодженню системного діалогу органів міської влади і громадськості, створенню умов для участі громадян у розробленні проектів нормативно-правових актів сприяє проведення консультацій з громадськістю.

За словами начальника відділу, із 06 червня 2019 року жителі міста можуть долучатися до вирішення питань місцевого значення завдяки інструменту електронної участі – е-консультаціям, що проводяться на офіційному е-сервісі у формах електронного опитування, електронної консультації з громадськістю та електронного обговорення нормативно-правових актів.

У форматі консультацій з громадськістю були проведені Workshop “Громадський бюджет: від ідеї до реалізації” за участю студентської молоді, круглий стіл “Моє місто”, публічне громадське обговорення “Гендерна рівність. Нові аспекти сучасності”, обговорення питання щодо підвищення базових тарифів за розміщення рекламних засобів, обговорення з ГО “Рада експертів” та розгляд на засіданні ініціативної групи  Громадської ради проєкту рішення Міської ради міста Кропивницького “Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності Міської ради міста Кропивницького та її виконавчих органів”.

Провідна роль у ініціюванні консультацій з громадськістю належить Громадській раді.  У 2019 році Громадська рада при Виконавчому комітеті Міської ради міста Кропивницького продовжувала свою роботу. Її членами є  63 представники інститутів громадянського суспільства.

- Питання, які порушують на загальних зборах та засіданнях правління члени Громадської ради, є актуальними, резонансними для громади міста. Вони спонукають керівництво міста, виконавчий комітет, депутатський корпус шукати ефективні, справедливі та зрозумілі громаді варіанти рішень. Зокрема, вони стосувалися озеленення міста, доступу дітей з інвалідністю до  отримання освіти в навчальних закладах міста, збереження пільг для дітей учасників АТО/ООС, - зауважила Оксана Горбенко.

Усі новини