У Кропивницькому прозвучала всеукраїнська прем’єра джазової меси Віллі Тодда

Середа, 3 травня 2023 17:44

У вівторок, 02 травня, в рамках відзначення Міжнародного дня джазу Муніципальний камерний хор "Елефтерія"  Кропивницького культурно-дозвіллєвого центру презентував шанувальникам музичного мистецтва всеукраїнську прем'єру твору "Jazz Missa Brevis" британського композитора Вілла Тодда.

У святковій концертній програмі цього дня звучали також відомі джазові хіти, знайомі кожному: "Fly me to the moon", "What a wonderful word" та "The shadow of your smile". Концерт проходив у залі Кропивницького музичного фахового коледжу.

Автором проєкту та диригентом виступила молода керівниця Муніципального камерного хору "Елефтерія", лавреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів, магістр музичного мистецтва Одеської національної музичної академії ім. А. В. Нежданової – Юлія Левченко.

Для прем'єрного виконання були залучені відомі  музиканти Кропивницького: Валерій Терновець (контрабас), Сергій Слободенюк (ударні), Віталій Волошенко (саксофон), Сергій Ругляк (труба) та переселенець з Херсону Юрій Грузднєв (труба). Кропивницьких колег підтримав відомий джазовий піаніст з Одеси, композитор, учасник багатьох джазових фестивалів в Україні та світі - Олексій Петухов. Напередодні він презентував власну програму "Моменти тиші": імпровізації на теми класичних композиторів, джазової класики та авторських творів в обласній філармонії.  Олексій Петухов співпрацював та виступав разом із Грегорі Портером (США), InGrid (Італія), Haddaway (Німеччина), Філоном Мачадо (Бразилія), Кевіном Махогані, Реєм Брауном-молодшиим, Грейс Ґарленд (США).

- Для прем'єрного виконання джазової меси Віллі Тодда, керівниця колективу Юлія Левченко замовляла нотні партитури для хору та інструментів аж із Великобританії. – відзначила начальниця управління культури та туризму міської ради Анна Назарець. - І це неймовірно радісно, що до такої події, як відзначення Дня Джазу в унісон із усім світом долучилася і Україна.  І в самісінькому її центрі, у Кропивницькому, музиканти-виконавці завдяки мужності українських воїнів на фронті, мають можливість втілювати у життя масштабні мистецькі  проєкти навіть в часи жорстокої війни та демонструвати творчу єдність  України з усім цивілізованим світом.

Усі новини