У Кропивницькому продовжують працювати над втіленням в життя проекту USAID “Енергетична безпека”

Вівторок, 26 січня 2021 18:09

Сьогодні, 26 січня, у Кропивницькій міській раді відбувся другий раунд online наради Андрія Райковича з представниками команди USAID з розробки сучасної стратегії системи теплозабезпечення Кропивницького. Під час зустрічі  проаналізували сучасний технічний стан теплогенеруючого підприємства та його мереж і опрацювали перші практичні кроки початку реалізації проєкту.

Найпершим завданням, що його виконали партнери Кропивницького в цій надзвичайно важливій для громади роботі, став детальний аналіз поточної ситуації, в якій перебуває  теплоенергетика міста. Наведені діаграми і графіки чітко засвідчили: нова схема теплопостачання Кропивницькому вкрай необхідна, адже реальна  потужність теплових джерел підприємства в 10 разів перевершує сьогоднішнє фактичне середнє теплове навантаження. На переконання спеціаліста з питань теплопостачання проєкту «Енергетична безпека» USAID Євгена Нікітіна, це, в свою чергу, призводить до надмірно високої витрати палива на вироблення одиниці тепла. Крім того, через зношеність обладнання і низьких параметрів пари ТЕЦ не є конкурентоспроможною і на ринку електричної енергії. За ефективністю виробництва тепла експерти прирівняли ТЕЦ до локальної котельні з ККД 68%. Додаткові втрати виникають на  теплових мережах міста, які мають поважний вік і велику протяжність.

- Ми переконані, що першочергової уваги потребує вирішення питання надійності теплових мереж. Понад 86% теплопроводів старші 15-ти років. На сьогодні основу теплового навантаження системи централізованого теплопостачання міста становить бюджетна сфера – 62%, а з врахуванням відомчого житла та госпрозрахункових споживачів – 75%. Після відключення споживачів від централізованого опалення в багатоквартирних житлових будинках, де понад 50% квартир мають автономне опалення, ці показники становитимуть 75% і 91% відповідно, - повідомив Євген Нікітін

Після розробки концепції системи теплозабезпечення Кропивницького, буде надане технічне завдання на її розробку. Для міста важливо якнайшвидше пройти всі підготовчі етапи і перейти до практичної реалізації проекту, зауважив Андрій Райкович.

- Так,   місто має проблеми у сфері теплозабезпечення. І ми, з вашою допомогою, плануємо їх вирішити. Чимало підготовчих кроків вже пройдено, виконано серйозну аналітичну роботу, - наголосив міський голова. - Варто зробити усе можливе і трохи неможливого, щоб Кропивницький був не просто пілотним проєктом, а й містом, де в максимально стислі терміни буде цей проєкт реалізовано,

Усі новини