У Кропивницькому презентували програмні сервіси реалізації проекту «Електронний квиток»

Середа, 8 лютого 2017 17:01

Упродовж двох днів, 7 і 8 лютого, в міській раді Кропивницького тривали презентації варіантів запровадження електронного квитка у громадському транспорті обласного центру від провідних ІТ-компаній «Інтелект сервіс» та «Диспетчер-Сіті». У зустрічі з розробниками програмного продукту взяли участь міський голова Андрій Райкович, начальники профільних виконавчих органів, депутати міської ради, представники громадськості.

Компанія «Інтелект сервіс» представлена на ринку ІТ-технологій в Україні як розробник програмних продуктів, призначених для автоматизації обліку та управління на підприємствах різних галузей виробництва, торгівлі, агропромислового комплексу, сфери послуг і в бюджетних організаціях. Клієнтська база компанії нараховує понад півмільйона користувачів розробленого нею програмного забезпечення.

Розроблений її спеціалістами мобільний додаток «Твій час» - це програма, яка дозволяє громадянам отримувати будь-яку інформацію про місто, місцеві підприємства і організації. За допомогою такого сервісу можна здійснювати комунальні та інші платежі, стежити за роботою комунальних підприємств і діяльністю міської влади. За словами представника компанії-розробника Сергія Линника, програма «Твій час» наразі запроваджується у двох містах: Києві та Фастові. Важливо, що за допомогою цього сервісу можна реалізувати і програму “Електронний квиток” у громадському транспорті. Здійснити оплату за проїзд через додаток можна використавши кошти зі свого мобільного рахунку або відправивши СМС-повідомлення, при цьому треба вказати номер маршруту. Сплачені гроші поступають на спеціальний рахунок, звідки перерозподіляються на компанію-перевізника. Далі придбаний електронний квиток сканується спеціальним пристроєм.

- Подібна програма вже працює у тестовому режимі у Львові, але її вартість приблизно 10 мільйонів євро, і спонсує цей проект Європейський банк реконструкції та розвитку, - прокоментував презентацію Андрій Райкович. - Сервіс, який нам продемонстрували сьогодні, українська розробка, набагато дешевший, але не менш якісний. На сьогодні програма подана до Кабінету Міністрів для розгляду, також роботу сервісу має вивчити Державна фіскальна служба.

Ще один варіант реалізації програми «Електронний квиток» запропонувала компанія «Диспетчер-Сіті». Презентований ними проект передбачає оплату за проїзд не лише через мобільний телефон, а й чіп-картою або банківською картою. Для цього у кожному транспортному засобі має бути встановлений зчитувальний пристрій — валідатор. Щоб водії маршрутних таксі могли контролювати проплати пасажирів, розробники сервісу пропонують встановлювати валідатори безпосередньо на водійській панелі, біля входу у транспортний засіб. Вартість одного такого пристрою варіюється від 500 до 1400 доларів США.

Однією із переваг запровадження електронного квитка є безпека на дорогах, оскільки водії відтепер зосереджуватимуть свою увагу тільки на безпечному перевезенні пасажирів. Також така система унеможливлює проїзд за сфальшованими документами, що є великим плюсом для підприємств-перевізників.

Усі новини