У Кропивницькому покладанням квітів відзначили 125-річний ювілей від дня народження Ігоря Тамма

Середа, 8 липня 2020 13:49

Сьогодні, 08 липня, виповнюється 125 років з дня народження всесвітньо відомого фізика-теоретика, лауреата Нобелівської премії з фізики, почесного громадянина нашого міста Ігоря Євгеновича Тамма.

Відомий фізик жив та навчався у Кропивницькому (Єлисаветграді) у період із 1898 по 1913 рік. Пізніше Ігор Тамм вступив до Единбурзького університету, де закінчив перший курс, згодом повернувся на батьківщину. У 1919 році Ігор Тамм разом зі своїм батьком став ініціатором розробки і видобутку бурого вугілля у районі Балашівки. Завдяки відкриттю видобутку місто отримало необхідну кількість вугілля, якої вистачило, щоб пережити холодну зиму 1919 - 1920 років. Ігор Тамм – автор фундаментального курсу “Основи теорії електрики” (1929 рік), який тільки за життя автора перевидавався 8 разів, багатьма мовами світу. У 1934 році Ігор Євгенович очолив теоретичне відділення фізичного інституту, де створив школу фізиків-теоретиків. В цій установі розробляли теорію термоядерної зброї. Разом з талановитим фізиком Андрієм Сахаровим Ігор Тамм працював у спеціальному науково-дослідному секретному центрі. Висунута ними у 1950 році ідея магнітного термоядерного реактора лягла в основу робіт з керованого термоядерного синтезу. У серпні 1953 року на Семипалатинському полігоні була випробувана перша водородна бомба, а Тамм і Сахаров отримали Золоті Зірки Героїв Соціалістичної Праці. У 1958 році Тамму присуджена Нобелівська премія з фізики за теорію випромінювання. А 12 вересня 2012 року рішенням Кіровоградської міської ради Тамму Ігорю Євгеновичу посмертно присвоєно звання “Почесний громадянин міста Кіровограда”.

З нагоди відзначення 125-річного ювілею від дня народження відомого земляка міський голова Кропивницького Андрій Райкович разом із головою правління ПАТ «НВП «Радій» Євгеном Бахмачем поклали квіти до пам’ятника Ігорю Тамму, а також привітали колектив науково-виробничого підприємства зі святом.

Усі новини