У Кропивницькому підписали меморандум про енергетичну стійкість громад

Середа, 21 серпня 2024 17:02

В рамках розширеного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у Кропивницькому було підписано Меморандум про взаємодію у сфері підвищення енергетичної стійкості громад України, який дасть можливість владі на місцях отримати ефективніший доступ до державних програм з фінансування енергоефективності.

Серед підписантів документа – перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко, міністр енергетики України Герман Галущенко, виконувач обов’язків міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков, голова Держагенства з енергоефективності Ганна Замазєєва, виконавчий директор «Асоціації міст України» Олександр Слобожан,  голова «Асоціації об’єднаний територіальних громад» Олександр Корінний, виконавчий директор «Всеукраїнської асоціації громад» Іван Слободяник, президентка «Української асоціації районних та обласних рад» Тетяна Єгорова-Луценко.

Завдяки співпраці державних органів, органів місцевого самоврядування та профільних Асоціацій очікується значне зростання кількості термомодернізованих будівель та побудованих сонячних електространцій (СЕС).

Виконання цих завдань призведе до скорочення споживання на 15 млн. Гкал на рік, що скоротить використання природного газу на 2 280 000 тис. м3.

Як наслідок, майже 5 млн. домогосподарств отримають більш комфортні умови проживання та скорочення платіжки за опалення удвічі.

Встановлення сонячних електростанцій на дахах будівель призведе до самостійного виробництва електроенергії для власних потреб та генерації в загальну мережу через механізм активного споживача сонячної енергії загальною потужністю 1750 МВт.

На комунальні послуги в областях щороку витрачається близько 36 млрд грн з місцевих бюджетів. Активне впровадження заходів з енергоефективності, а також встановлення СЕС заощадить до 50% цих статей витрат, а це понад 16 млрд на рік. Ці кошти органи місцевого самоврядування можуть витратити або на збільшення фінансування програм, або на інші потреби громадян.

Усі новини