У Кропивницькому музеї О. Осмьоркіна відбулися мистецтвознавчі читання, присвячені ювілею міста

Понеділок, 25 листопада 2019 12:34

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулися традиційні «Мистецтвознавчі читання до дня народження О.Осмьоркіна». Досить знаково, що саме в ювілейному для обласного центру році обрана тема: «Місто Кропивницький в творчості художників», присвячена 265-річчю заснування нашого міста.

- Науково-просвітницький проект, який проводиться щорічно вже майже десятиліття напередодні дня народження відомого художника і педагога Олександра Осмьоркіна, має на меті залучення студентів навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю до наукового дослідження, вивчення та популяризації творчості О.Осмьоркіна, художників-земляків, сучасних митців, а також діяльності художника архітектури Якова Паученка та зодчих нашого міста, - відзначила директор музею Олександра Осмьоркіна Віта Чернова.

Основними учасниками цьогорічних читань, як завжди, були студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Молодь під керівництвом своїх викладачів кандидата мистецтвознавства Олени Кириченко, кандидата педагогічних наук Лариси Гарбузенко та старшого викладача Лариси Кулініч підготували доповіді-презентації про відображення чарівних краєвидів міста над Інгулом у творчості сучасних талановитих кропивницьких митців. Це заслужений художник України Сергій Шаповалов та Анатолій Янєв, заслужений працівник культури України Леонід Бондар, члени Національної Спілки художників України Олександр Логвинюк, Анатолій Шаповалов та Олександр Демиденко, а також художник старшого покоління Володимир Федоров. Звичайно ж до списку ввійшли Олександр Осмьоркін та чернігівський живописець заслужений художник України Леонід Заборовський, який створив чимало композицій архітектурних перлин історичного центру міста під час пленеру в рамках Національного фестивалю «Кропивницький». Нікого не залишила байдужим і доповідь студента Любомира Доценка про неперевершеного митця члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова, у творах якого буквально оживає історичний Єлисаветград.

Вперше долучилися до участі в цьогорічних читаннях і студенти Кропивницького інституту ПВНЗ «Університет сучасних знань». Особливо цікавою була доповідь магістрантки Анни Ляшенко про заслуженого художника України, лауреата Шевченківської премії  Григорія Синицю. Митець виховувався в дитячому притулку в нашому місті, а згодом здобув першу мистецьку освіту в художньо-промисловій школі, яка існувала тут на початку 1930-х років.

- Приємно відзначити, що «Осмьоркінські мистецтвознавчі читання» з кожним роком не просто стають популярними, а й зростає їх науковий рівень, адже в них все частіше з задоволенням беруть участь і викладачі, підкреслила віта Чернова. - Так, крім постійного доповідача викладача будівельного коледжу члена Національної Спілки архітекторів України Тетяни Пенязь, в заході взяв участь і відомий науковець - кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних наук та документознавства Центральноукраїнського Національного технічного університету, член Українського Геральдичного Товариства Микола Тупчієнко. Науковець у своїй доповіді «Міфологічний світ картин Вадима Медяника» запропонував неординарну філософську трактовку творчості сучасного кропивницького митця.

Своєрідним акцентом заходу стала презентація «Будівля музею Олександра Осмьоркіна у мистецьких образах», яку представив провідний науковий співробітник музею, фаховий мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін. І це не випадково. По-перше, тому що архітектурний витвір талановитого зодчого Якова Паученка дійсно досить часто стає творчим об’єктом для художників. По-друге, саме в цьому році музей відзначає 25-річчя відкриття експозиції для відвідувачів.

З підсумковим словом до всіх учасників мистецтвознавчих читань звернулися кандидат мистецтвознавства Олена Кириченко, яка зазначила, що участь в подібних просвітницьких проектах є стимулом для студентів у проведенні наукових досліджень з вивчення та популяризації історії мистецтва нашого міста й області. Вона висловила сподівання, що кількість учасників наступних ювілейних читань значно зросте. Провідний науковий співробітник музею Андрій Надєждін відзначив особливо цікаві й підготовлені на високому науковому та художньому рівні доповіді-презентації. По завершенню заходу  учасникам читань вручили інформаційно-туристичні каталоги-путівники «1-2-3 дні у Кропивницькому». Буклет був виданий у 2019 році ПВЦ ТОВ «Імекс-ЛТД» з нагоди ювілею міста в рамках міської програми книговидання. Андрій Надєждін висловив сподівання, що брошура стане їм своєрідним помічником у вивченні історії міста, його архітектурних пам’яток, що так часто відтворюють в своїх картинах художники.

          

Усі новини