Талант художника-медальєра В’ячеслава Попова

Середа, 30 серпня 2017 16:48

З нагоди відзначення ювілею художника-медальєра В’ячеслава Попова у Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відкрилася виставка, в експозиції якої представлено музейну колекцію бронзових пам’ятних медалей із серії «Видатні особистості Кіровоградщини», передану автором у 2012 році, серед яких - «Олександр Осмьоркін», «Василь Сухомлинський», «Лев Мацієвич» та багато інших, а також цікаві друковані матеріали про майстра медальєрного мистецтва: каталоги виставок, газетні публікації, листівки з зображенням медалей.

«Дивна річ: митці, а це здебільшого честолюбні й амбітні люди, не ображаються, коли їхні найвидатніші твори починають називати народними. Поети, композитори, художники вважають це чи не найвищою оцінкою своєї творчості. Проте є категорія митців, які просто приречені на анонімність. Передусім це медальєри і художники монет. На мініатюрній площині їм удається створювати образи цілих історичних епох, передавати ментальність народів, символіку держав. Одне слово, на маленькій площині вони можуть зобразити все. Все, крім свого імені, яке зазвичай залишається відомим лише вузькому колу фахівців. Така доля медальєрів. Речі, які вони створюють, самоцінні й самодостатні. Вийшовши з майстерні художника, вони починають жити власним життям. Принаймні про художника медалі згадувати не заведено», - саме так починається нарис Андрія Папуші «Неповторність таланту», опублікований в журналі «Вісник Національного Банку України» за 2001-й рік, про талановитого художника-медальєра з міста Світловодська Кіровоградської області В’ячеслава Попова, який 24 серпня відзначив своє 80-річчя.

В’ячеслав Васильович Попов – скульптор-медальєр, член Національної Спілки художників України, член Міжнародної Федерації медальєрів (FIDEM, Париж, Франція). Народився 1937 року в Херсоні, у 1957-му закінчив Дніпропетровське державне художнє училище, за фахом «скульптор». Учасник численних обласних, всеукраїнських, всесоюзних, міжнародних та зарубіжних виставок медальєрного мистецтва. В 1973 році здобув третє місце у Всесоюзному конкурсі пам’ятної медалі Спілки художників СРСР. Учасник XXVI конгресу (Гаага, Нідерланди, 1998) та XXVIІ конгресу (Веймар, Німеччина, 2000) Міжнародної федерації медальєрів. У 2009 році презентувалася персональна виставка творів В’ячеслава Попова «Образ і кредо» в Національному культурному центрі України в Москві (Росія) в рамках заходів, присвячених 70-річчю створення Кіровоградської області, та в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Слід зазначити, що В’ячеслав Попов у свій час успішно співпрацював з Ленінградським монетним двором, на якому були виготовлені тиражем розроблені ним медалі: «В.О.Сухомлинський» (1987), «А.С.Макаренко» (1988), «Тарас Шевченко» (1989), «М.Хергіані» (1989), «150 років «Кобзаря» (1990), «Могила Т.Г.Шевченка» (1991), «Оперний театр - 125» (1992), «Козацька застава» (1992), «Чорнобиль - хмари» (1992), «Чорнобиль - церква» (1997).

Приємно усвідомлювати, що твори В’ячеслава Попова є в зібраннях багатьох музеїв України та інших держав - Київському державному музеї ім. Т.Г.Шевченка, Шевченківському національному заповіднику у Каневі, Музеї «Кобзаря» Т.Г.Шевченка у Черкасах, Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин», Національному

музеї ім. А. Шептицького у Львові, звичайно у Кіровоградському обласному художньому музеї та художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, а також у Севастопольському обласному художньому музеї ім. М.Крошицького, в провідних музеях Росії - Державному історичному музеї в Москві та Державному Ермітажі в Санкт-Петербурзі, і навіть в Нумізматичному музеї Монетного Двору, що в Парижі у Франції.

У 2013 році В’ячеслав Васильович Попов став лауреатом обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція».

Тож, запрошуємо всіх, хто цікавиться медальєрним мистецтвом, яке має тисячолітню історію, завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна і познайомитися з виставкою творів талановитого митця В’ячеслава Попова.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини