Свято музики в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 8 жовтня 2018 11:48

            У  Кропивницькому є два відомих мистецьких заклади, яких багато що поєднує і навіть ріднить. Це – художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна та музична школа №1 ім. Г.Г.Нейгауза.

            Вони, по-перше, розміщені в чарівних будівлях – пам’ятках архітектури кінця ХІХ століття, зведених за проектами відомого єлисаветградського зодчого Якова Паученка, з нагоди 150-річчя з дня народження якого його іменем названо одну з центральних вулиць міста. Її прикрашає власний будинок архітектора, де провів свої дитячі та юнацькі роки його племінник - видатний художник і педагог Олександр Осмьоркін, а нині гостинно приймає відвідувачів меморіальний музей.      

            По-друге, і професор живопису Олександр Олександрович Осмьоркін, і всесвітньовідомий музикант, піаніст, народний артист РРФСР Генріх Густавович Нейгауз хоч і народилися в Єлисаветграді, свій талант реалізовували в Москві, активно займаючись  творчістю та викладацькою діяльністю - Г.Г.Нейгауз у консерваторії, а О.О.Осмьоркін у художньому інституті ім. В.І.Сурікова. У них було багато спільних знайомих – так, Осип Емільєвич Мандельштам у 1931 році написав вірш «Рояль» і присвятив його Г.Г.Нейгаузу, а О.О.Осмьоркін у 1937 році незадовго до арешту поета написав портрет О.Е.Мандельштама під час його візиту до майстерні художника. Обох митців, на жаль, спіткала нелегка доля -  Г.Г.Нейгауз у 1941 році за відмову від евакуації, враховуючи його німецьке походження, був арештований і згодом висланий за Урал, а О.О.Осмьоркіна у 1948 році було звинувачено у формалізмі, надмірному захопленні художньою формою, відсутності ідеї у змісті картин, усунено від викладацької діяльності, участі у виставках, фактично морально репресовано. Але, як кажуть, історія, хоч іноді, а все ж проявляє справедливість -  у рідному місті митців відкриті меморіальні музеї, експозиції яких в повній мірі розповідають про їх нелегке життя та неперевершену творчість.

            І власне, третя причина, яка згуртовує музичну школу та музей навколо мистецтва -  слова музей і музика мають спільний корінь. І справді, з давньогрецької мови музей – храм Муз, музика – мистецтво Муз, а Музи, як відомо – богині поезії, мистецтв і наук.

            Тож недаремно ці заклади культури вже багато років успішно реалізують спільний мистецький проект, метою якого є влаштування музичних заходів саме в музеї. А ініціювала цю ідею директор школи Євгенія Малявкіна, яка вважає, що учнів потрібно не лише навчати грі на музичних інструментах, а перш за все виховувати в них високі естетичні смаки. І тому в прекрасному меморіальному залі музею – своєрідній музичній вітальні, окрасою якого є рояль, хоч і поважного віку, адже має вже понад сто років, але з чудовим звучанням, відбулося вже чимало концертів і колективних, і сольних, і тематичних за участі талановитих учнів та викладачів школи.

            Ось і в цьому році з нагоди відзначення Міжнародного дня музики – свята, яке за ініціативою Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО, щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбувся традиційний концерт учнів музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза «До Міжнародного дня музики». Юні музиканти грою на фортепіано і скрипці, гітарі та віолончелі, кларнеті та саксофоні, а також вокальним виконанням створили надзвичайно гармонійну атмосферу, яка допомогла всім слухачам здійснити своєрідну подорож у світ музики. 

Вже традиційними стали і прекрасні вернісажі художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна, яка з задоволенням долучається до відзначення музичного свята, влаштовуючи цікаві виставки учнівських творчих робіт. Так, на нинішній виставці презентувалися живописні, графічні та колажні композиції з зображенням  натюрмортних постановок різноманітних музичних інструментів, які яскраво втілюють розмаїття дитячої фантазії сприйняття світу музики.

Дякуючи всім учасникам заходу – і учням, і їх викладачам – за підготовку концерту та виставки, директор музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза Євгенія Малявкіна та викладач художньої ім. О.О.Осмьоркіна Світлана Гноєва зазначили, що влаштування таких спільних мистецьких заходів є гарною ідеєю, адже вони не лише виховують високі естетичні смаки у дитячої аудиторії, а й сприяють розширенню світогляду учнів музичних і художніх шкіл, взаємному зацікавленню музичним та образотворчим мистецтвом, успішній реалізації їх творчих здібностей.  

А по завершенні святкового дійства всі його учасники отримали від музею символічні подарунки – юні музиканти нотні зошити, а вихованці художньої школи альбом для малювання та пензлики. Не залишився без подарунку і музей – прекрасний альбом «Образотворче мистецтво – минуле і сучасне» з репродукціями творів художників-земляків, серед яких звичайно і Олександр Осмьоркін, передала до музейної збірки Євгенія Малявкіна, що є досить символічно напередодні Дня художника.

            Ось так Мистецтво Муз в музеї Осмьоркіна панує, зачаровує і сповнює світлими думками, радістю і бажанням творити!

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини