Стали до лав Небесного воїнства: кропивничани попрощалися з Героями-захисниками

П'ятниця, 2 червня 2023 15:21

Знову сум і невимовна скорбота, знову прощання з українськими Воїнами. Вони пішли у засвіти до своїх загиблих побратимів і посестер, стали до лав Небесного воїнства, армії наших Янголів-захисників. 

Сьогодні, 02 червня, вічний спочинок на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища знайшли головний сержант Олександр Ващенко і солдат Андрій Кононюк.

Олександр Ващенко родом з Херсонщини. Після школи була строкова служба, потім звичайні, мирні будні. В 2015 році його призвали до лав еліти української армії — військ спеціального призначення. Пройшов шлях від розвідника до заступника командира групи. Загинув 20 травня в боях за Бахмут. Родина втратила вдячного сина, люблячого чоловіка й брата.

- З Олександром ми познайомились на початку війни. Він був справжнім професіоналом своєї справи, мислячим, хоробрим воїном, не боявся дивитися в очі смерті. Спочивай з миром, Брате, а ми за тебе помстимося, - сказав під час жалобної церемонії побратим загиблого Героя.

До початку повномасштабного вторгнення 51-річний кропивничанин Андрій Кононюк працював заступником начальника дільниці Інгульської шахти ДП «СхідГЗК». З перших днів великої війни записався до міського загону тероборони. Службу продовжив в лавах ЗСУ — його, спеціаліста-вибуховика, зарахували до інженерно-саперного підрозділу. Займався розмінуванням наших територій на різних напрямків фронту. За відмінну службу нагороджений нагрудним знаком. Цю сильну й мужню людину підкосила важка хвороба, проти якої лікарі були безсилі. 31 травня Андрій Кононюк помер в Кіровоградській обласній лікарні.

- Він з династії гірників, на шахту його привів батько. Розпочинав свою трудову діяльність сигналістом на дільниці спуск-підйом. Коли вивчився на вибуховика, перейшов на відповідну дільницю. Не гребував ніякою роботою і на посаді заступника начальника дільниці часто брався за найтяжчу. Він був надійним другом, гарним сім’янином, люблячим сином і батьком. Його любили й поважали у колективі. Величезна втрата для нас усіх, - розповідають колеги Андрія Кононюка.

Панахиду за загиблими відслужив архієпископ Кропивницький і Голованівський Православної церкви України Марк.

Усі новини