Сонячна палітра Степана Ніколенка в музеї Осмьоркіна

П'ятниця, 4 травня 2018 09:23

У виставкових залах художньо-меморіального музею Олескандра Осмьоркіна відбулася презентація персональної виставки живописних та графічних творів відомого олександрійського художника Степана Ніколенка «Сонячна палітра Степана Ніколенка» в рамках музейного мистецького проекту серії художніх виставок «Лауреати обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна».

Цей цікавий експозиційно-виставочний проект, започаткований музеєм ще в 2013 році, має на меті популяризацію творчості художників – лауреатів премії у номінаціях «національна традиція» та «новітні спрямування» і передбачає влаштування персональних виставок та видання каталогів з мистецтвознавчими статтями про митців та репродукціями їх кращих доробків. Тож, мешканці та гості нашого міста вже мали чудову нагоду познайомитися з серією представлених в музеї персональних виставок творів знаних митців нашого краю - народного художника України Михайла Надєждіна, заслужених художників України Анатолія Янєва, Сергія Шаповалова, Фелікса Полонського та Андрія Надєждіна, а також членів Національної Спілки художників України Ігоря Смичека та Володимира Кир’янова.

Нинішній вернісаж знайомить з плідною творчістю художника і педагога Степана Ніколенка, який у 2012 році став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція».

Степан Федорович народився 19 квітня 1941 року в місті Олександрія Кіровоградської області, і є його Почесним громадянином. Фахову освіту отримав на художньо-графічному факультеті Краснодарського державного педагогічного інституту, по закінченні якого у 1968 році, декілька років працював викладачем у цьому ж навчальному закладі. А повернувшись у 1972 році до рідного міста, майже сорок років очолював Олександрійську дитячу художню школу та й зараз продовжує навчати образотворчому мистецтву студентів Олександрійського коледжу культури та мистецтв.

Педагогічну діяльність Степан Ніколенко успішно поєднує з творчістю. Є активним учасником всеукраїнських, обласних та міських художніх виставок, неодноразово представляв персональні виставки, в тому числі і в Кіровоградському обласному художньому музеї. В творчості надає перевагу реалістичній манері виконання. Його доробки прикрашають збірки музеїв та приватних колекцій в Україні та за кордоном. Значимими є і його монументальні твори в місті Олександрії – декоративне панно на фасаді палацу культури «Світлопільський», оформлення дитячої бібліотеки ім. Ю.Гагаріна, ікони і розпис Покровської та Св. Анастасії і Феодора церков.

На творче свято митця завітало чимало шанувальників його мистецтва. З відкриттям персональної виставки живописця привітали перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко та начальник відділу культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Анна Назарець, а також колеги-педагоги - член правління Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України, завідувач відділом образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв Юрій Вінтенко та викладач міської дитячої художньої школи ім. О.Осмьоркіна Світлана Гноєва.

Після урочистостей Степан Федорович ще довго спілкувався з журналістами та всіма, хто завітав до музею, із задоволенням розповідаючи про своє життя та представлені картини, а їх в експозиції майже п’ятдесят, різних років виконання, починаючи з 1970-х і до сьогодення – ліричні пейзажі, колоритні натюрморти та портрети сучасників.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини