Система управління відходами зелених насаджень: як покращити екологію Кропивницького

Середа, 25 вересня 2024 17:04

Питання управління відходами зелених насаджень на території Кропивницького стало одним із головних питань порядку денного апаратної наради у Кропивницькій міській раді у вівторок, 24 вересня.

У Кропивницькому щорічно формується близько 14 тисяч тонн відходів зелених насаджень, з яких 70% - це листя та трава. Це відзначив заступник заступник генерального директора ТОВ "Екостайл" Роман Іванюк. За його інформацією від 10% до 15%  таких відходів спалюються у подвір’ях містян, а кожні 1000 тонн спалених зелених відходів – це до 130 тонн забруднюючих речовин, які потрапляють у повітря і ними доводиться дихати людям.

- Ефективним шляхом вирішення проблеми відходів зелених насаджень може стати організація спеціального місця з їх оброблення, - переконаний Роман Іванюк. – Для цього ТОВ «Екостайл» вже виділена земельна ділянка площею 1,527 га.

Крім того, у ланцюжку заходів мають стояти також впровадження на території приватного сектора системи роздільного збирання відходів зелених насаджень із одночасним проведенням активної роз’яснювальної роботи серед населення щодо необхідності переробки зелених відходів без їхнього спалювання, розробленням та затвердженням норм їх накопичення та встановлення економічно-обгрунтованого тарифу на послугу з управління відходами зелених насаджень.

За інформацією Романа Іванюка, для реалізації такої системи у Кропивницькому необхідні інвестиції у технічне оснащення полігону у сумі близько 10,6 мільйона гривень. Необхідно придбати подрібнювач для гілок (200 тисяч грн..), трактор та перетрушував компосту (3,4 млн. грн..), барабанний просіювач (200 тис. грн..) та допоміжне обладнання (1,0 млн. грн..) Ще 3,4 мільйона гривень буде використано на обладнання місця оброблення відходів. Орієнтовні витрати на операційну діяльність впродовж року складуть 2,4 мільйона гривень.

Таким чином місячний тариф для абонента може бути у розмірі від 6,11 гривень до 12,67 гривень в залежності від терміну інвестиційної програми – від 12 до 36 місяців.

Під час компостування зелених відходів мікроорганізми: бактерії і гриби, розкладатимуть органічні речовини і перетворюватимуть їх на гумус – багату на поживні речовини субстанцію. А шкідливі речовини, такі як пестициди -  руйнуватимуться та будуть менш токсичними внаслідок мікробіологічного розкладання. Важкі метали ставатимуть менш рухливими та недоступними для засвоєння рослинами, що знижуватиме ризик їх потрапляння у харчові ланцюги. 

- Такі процеси роблять компостування безпечним та екологічно чистим методом оброблення зелених насаджень, що значно знижує потенційну шкоду від накопичення токсинів, - наголосив Роман Іванюк. - Загалом налагодження системи обробки відходів зелених насаджень у Кропивницькому дозволять зробити територію міста чистішою, знизити кількість спалювань таких відходів та рівень забруднення повітря у весняно-осінній період.  Крім того, кожен житель приватного сектору матиме можливість здійснивши оплату за переробку зелених відходів отримати безкоштовно 30 кілограмів компосту щорічно. Компост також на безоплатній основі можна передавати комунальним службам Кропивницького для збагачення грунту клумб, парків та зелених зон.

Заступник міського голови Олександр Мосін доручив опрацювати питання запровадження системи обробки зелених відходів профільним виконавчим органам міської ради і комунальним підприємствам, а на спільній робочій нараді підготувати пропозиції для реалізації.

Усі новини