Сергій Білокінь: у 2019 році у Кропивницькому освоєно майже 132 мільйона капітальних вкладень

Понеділок, 20 січня 2020 19:18

Виконання за 2019 рік Програми капітального будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів комунального господарства і соціально-культурного призначення у Кропивницькому на 2019-2021 роки стало головною темою наради міського голови з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 20 січня.

За інформацією начальника управління капітального будівництва Сергія  Білоконя, у 2019 році управління виступало замовником по 78-ми об’єктах нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту закладів освіти, охорони здоров'я, спорту, комунального та соціально-культурного призначення, а також будівництва об’єктів благоустрою.

- За 2019 рік управління капітального будівництва освоїло капітальних вкладень на загальну суму 131 948,1 тис. грн по 76-ти об’єктах, - відзначив Сергій Білокінь. - Серед них: 19 об’єктів капітального будівництва, реконструкції та реставрації на суму 102 457,9 тис. грн., в тому числі кошти субвенції з державного бюджету 9 574,0 тис.грн, 30 об’єктів загальноосвітніх закладів на суму 18 596,4 тис. грн, в тому числі кошти субвенції з державного бюджету - 1 007,6 тис.грн. 11 об’єктів дошкільних навчальних закладів на суму 3 992,0 тис. Грн. 2 об’єкти охорони здоров’я  на суму 1 336,2 тис.грн, 12 об’єктів комунального господарства на суму 5 276,3 тис. грн, 1 об’єкт соціального захисту та соціального забезпечення на суму 55,7 тис. грн. Крім того, була освоєна субвенція з місцевого бюджету на виконання інвестиційних проєктів на «Нове будівництво універсального спортивного майданчика із штучним покриттям при центрі дитячої та юнацької творчості "Центр-Юність" по вул. Металургів біля (житлового будинку № 36) смт Нове, м. Кропивницький» на суму 233,6 тис. грн.

В межах бюджетного призначення на 2019 рік по 51-му об’єкту завершено будівельно-монтажні роботи та по 25-ти об’єктах розроблена та відкоригована проєктно-кошторисна документація для виконання будівельно-монтажних робіт в 2020 та послідуючих роках.

Таким чином у 2019 році освоєння капітальних вкладень по будівництву, реконструкції, реставрації та капітальному ремонту склало 88 відсотків, і у порівнянні з 2018 роком зросло на 170 відсотків.

- Одним із основних напрямків роботи управління є будівництво у Кропивницькому нових об’єктів, реконструкція та реставрація пам’яток архітектури, - підкреслив Сергій Білокінь. - .Для вирішення багаторічної проблеми транспортного сполучення між північної частиною міста та центром і враховуючи щорічне збільшення потоку автомобільного транспорту, міською радою Кропивницького на чолі з міським головою Андрієм Райковичем було прийнято рішення про реалізацію проєкту реконструкції вул. Ельворті з будівництвом другого шляхопроводу поряд з існуючим.

Як повідомив начальник управління, процес проєктування був складним, тривалим та насиченим, адже існуючі умови влаштування другого шляхопроводу передбачали наявність об’єкту залізниці державного значення, вирішення питання з власниками підприємств «Ельворті» та «Гідросила Груп», наявність насиченої мережі комунікацій та складний географічний рельєф.

У 2018 році було проведено експертизу, тендерні процедури та розпочато підготовчі роботи генеральною підрядною організацією ТОВ «КРОНОС ЛІДЕР».

- Унікальність даного проєкту полягає у застосуванні збірної металевої гофрованої конструкції великих діаметрів та технології монтажу самої конструкції методом затягування у проєктне положення, - акцентував увагу Сергій Білокінь. -  Дану технологію застосовано вперше в Україні  А ще найбільш відповідальний етап будівництва мав бути виконаний у  найкоротші терміни – 13 діб, що пов’язано із зупинкою руху залізничного транспорту. Результатом виконаних робіт є отримання містом  надсучасної інженерно-транспортної розв’язки, яка дає змогу влаштування двостороннього руху через шляхопровід та проведення повної реконструкції вулиць Ельворті, Миколи Левитського з розширенням проїжджої частини.

Знаковим об’єктом для міста стало також  будівництво багатоквартирного житлового будинку по вул. Генерала Жадова, який вперше після багаторічної перерви ввели в експлуатацію.

- Це перше за понад 20 років житло, зведене в обласному центрі за кошти громади. Його власниками стали містяни, серед яких є черговики із сорокалітнім стажем, - повідомив Сергій Білокінь. - Дев’ятиповерхівка по вулиці Генерала Жадова має 18 однокімнатних, 27 двокімнатних та 9 трикімнатних квартир. Будинок утеплений, із сучасним ліфтом, централізованою системою для збору сміття, квартири у ньому мають власне автономне опалення. Житловий будинок, загальною площею 3 069,6 кв. м, побудовано в обжитому місці, де є вся необхідна інфраструктура: заклади освіти, охорони здоров’я, культури, торгівельна мережа, гарна транспортна розв’язка тощо.

У 2019 році завершено реконструкцію та введено в експлуатацію діючу котельню і теплові мережі від неї по вул. Металургів, 7-а в смт Нове.

В ході виконання робіт було замінено зовнішні теплові мережі та встановлено додаткове обладнання, що дало змогу перепідключити 27 житлових будинків, дві школи, дошкільний заклад, музичну школу, поліклініку, театр танцю «В гостях у казки» до котлів нової сучасної економної модульної котельні.

Загальна вартість основних фондів, які введено в експлуатацію, з урахуванням робіт виконаних в попередньому році, становила 18 904,370 тис.грн.

Продовжується робота на не менш важливому проєкті для громади - створенні в обласному центрі сучасного центру надання адміністративних та соціальних послуг у форматі “Прозорий офіс”.

Проєктом заплановано повну реконструкцію будівлі, утеплення фасаду, заміну покрівлі, комунікацій та облаштування прилеглої території.

Приміщення буде максимально відповідати вимогам вільного доступу, зокрема заплановано добудову двох панорамних ліфтів. Вхід в один з них буде передбачений з рівня землі, в тому числі для людей з обмеженими можливостями. Нa першому поверсі розмістяться управління соціального захисту, пенсійного фонду тa інших служб, що будуть надавати послуги соціального характеру. Також тут передбачаються дві великих зали очікування, санітарні кімнати, медичний пункт тa дитяча кімната. У великих комфортних холах можлива організація соціально-культурних та інформаційних кампаній. Реалізація проєкту «Прозорий офіс» підніме на якісно новий рівень надання соціальних послуг у Кропивницькому

За інформацією начальника управління, підрядною організацією у 2019 році завершено роботи:

  • з монтажу металевих каркасів шахт та обладнання панорамних ліфтів;
  • опоряджено внутрішні приміщення другого, третього і четвертого поверхів;
  • встановлено охоронну сигналізацію.

На даний час тривають роботи з утеплення та лицювання фасадів, з опорядження внутрішніх приміщень першого поверху та сходових клітин, проводиться робота по склінню фасадів панорамних ліфтів.

Варто зауважити, що приміщення другого-четвертого поверхів вже повністю готові і навіть частково облаштовані меблями та обладнанням.

По даному об’єкту у 2019 році використано кошти в загальній сумі 24 566,3 тис.грн, в тому числі кошти субвенції з державного бюджету 9 574,0 тис.грн.  З початку реконструкції використано кошти в загальній сумі 42 296,6 тис.грн. Введення об’єкта в експлуатацію планується на кінець другого кварталу 2020 року.

По об’єкту «Реконструкція набережної р. Інгул від  вул. Михайлівської до вул. Вокзальної» проєктною організацією - ТОВ «Абріс Либідея» у 2019 році виконано розробку техніко економічного обґрунтування, проведено експертизу. Відповідно до експертного звіту кошторисна вартість реконструкції набережної складає біля 185,0 млн грн.

Набережну в процесі проєктування розбили на 7 зон. Передбачено чотири  черги будівництва, першу з яких планується розпочати у 2020 році. Це спортивна зона, що буде розташована на правому березі від вулиці Михайлівської до Великої Перспективної. В проєкті передбачено спортмайданчики, тренажери, місце для заняття паркуром та інших сучасних видів спорту.

Також ТОВ «Український лабораторний центр екологічних досліджень» виконано роботи відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

У Кропивницькому завершені роботи по будівництву зовнішнього водопроводу по вул. Львівській, загальною довжиною трубопроводу 877 пог.м, встановлено відповідно 4 пожежних гідрантів, відновлено дорожнє покриття в кількості 2990,3 кв.м.  Вартість робіт, що були виконані у 2019 році становила 1350,6 тис.грн.

У 2019 році УКБ розпочало роботу над створенням наступного житлового будинку. На даний час проводиться збір необхідних вихідних даних для проєктування житлового будинку по вул. Генерала Жадова, м. Кропивницький, 102 мікрорайон, позиція 16. Виконано інженерно-геологічні та інженерно-геодезичні вишукування. У наступному році плануємо виконати проєктування, отримати необхідні дозволи та розпочати будівництво даного об’єкту.

Управління постійно працює над питанням розвитку інфраструктури міста Кропивницького.

Так, у 2019 році виконано комплекс геодезичних та геологічних вишукувань для проєктування мосту через р. Інгул між вул. Казанською та вул. Родищева. В перспективі це дасть змогу повноцінно з’єднати транспортним сполученням два мікрорайони.

В поточному році плануємо розробити техніко-економічного розрахунок даного об’єкту.

По об’єкту «Реконструкція вулиці Полтавської від провулку Об'їзного до вул. Васнєцова» у 2019 році проєктною організацією на замовлення Управління, розроблено проєктно-кошторисну документацію, проведено комплексну експертизу та отримано експертний висновок. Вартість даного об’єкта становить 40,0 млн.грн. Управлінням готуються документи для проведення тендерної процедури та визначення підрядної організації.

Для продовження виконання робіт у 2020 році по об’єкту «Нове будівництво госппобутової каналізації по вул. Л. Українки, Дарвіна, Степняка-Кравчинського» у минулому році було проведено комплексне коригування проєктно-кошторисної документації.

Будівництво даної каналізаційної мережі в подальшому вирішить багаторічну проблему відведення побутових стоків та дасть змогу підключення 9-ти житлових будинків КП «ЖЕО № 3 Міської ради міста Кропивницького» та дитячого садочка № 35 «Світлячок» до госппобутової каналізації району Нової Балашівки, що покращить санітарний стан мікрорайону та підвищить надійність міських мереж. У перспективі є можливість підключення ще 19 об’єктів.

Вперше за багато десятків років розпочато комплексну реставрацію будівлі першого корпусу музичної школи № 1 ім. Г.Г.Нейгауза міста Кропивницького по вул. Віктора Чміленка, 65. Відповідно до експертного висновку вартість об’єкта складає 8 916,1 тис.грн.

Проєктом передбачено виконання робіт з реставрації внутрішніх інтер’єрів, відновлення ліпних елементів, повної заміни інженерних мереж, утеплення горища, влаштування пожежних виходів та заміну вікон та дверей. Роботи продовжуються у 2020 році.

Наступним об’єктом виконання реставраційних робіт є «Реставрація будівлі за адресою: вул. Дворцова, 9 (літера А7), м. Кропивницький» в якому виконано роботи по ремонту шатрової покрівлі.

- На виконання заходів з енергозбереження та забезпечення економії енергоресурсів в поточному році по об’єкту «Капітальний ремонт КЗ "Навчально-виховне об’єднання - "ЗОШ І-ІІІ ступенів № 31 з гімназійними класами, центр дитячої та юнацької творчості "Сузір’я", в електронній системі ПРОЗОРРО завершено процедуру торгів за вимогами НЕФКО.

З переможцем торгів, товариством з обмеженою відповідальністю «АВЄГА» (м. Харків) підписано Контрактну угоду KROP-2, яка погоджена Північною Екологічною Фінансовою Компанією (НЕФКО). Кошторисна вартість даного об’єкта складає 28 678,3 тис.грн, в тому числі за рахунок коштів (НЕФКО) 11 475,3 тис.грн.

Відповідно до умов зазначеного договору строк завершення основних будівельно-монтажних робіт заплановано на четвертий квартал 2020 року.

Управлінням у 2019 році було продовжено виконання програми модернізації спортивних залів у школах обласного центру за ініціативою міського голови Андрія Райковича. Цьогоріч вдалося капітально відремонтувати спортзали у трьох закладах освіти: НВО №19, НВО №24 та НВО т№20.

В межах бюджетного призначення на 2019 рік завершені також заплановані роботи

по об’єктах дошкільних навчальних закладів, охорони здоров’я, благоустрою міста. комунальної власності.

У 2019 році, на замовлення Управління, проєктними організаціями розроблено проєктно-кошторисну документацію по об’єктах, виконання робіт по яких планується проводитися в подальших роках: по чотирьох об’єктах на капітальний ремонт ДНЗ (ясла-садок): - № 15 «Зірочка» комбінованого типу, вул. Олени Теліги 1-а; № 24 «Вогник» ім. В.О.Сухомлинського комбінованого типу, провулок Училищний, 3-а; № 65 «Лукомор’я», вул. Курганна, 2-а; № 72 «Гномик» комбінованого типу, провулок Фортечний, 23-а. по семи об’єктах закладів загальної середньої освіти ЗОШ: - № 4 по вул. Шульгиних, 38, № 22, с. Гірниче, Лінія 6, буд. 30, № 25 по вул. Леваневського, 2-б та Балашівській гімназії по вул. Івана Франка, 18 (ремонт харчоблоків); № 6 по вул. Тараса Карпи, 63 ліцей "Сокіл" по вул. Короленка, 46 (ремонт приміщень); Завадівська гімназія (ремонту частини покрівлі), по територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Подільського району міста Кропивницького за адресою: вул. Кропивницького, 10 та по трьох об’єктах комунальної власності: на капітальний ремонт покрівлі нежитлового приміщення, вул. Кавалерійська, 17/19; приміщення виконавчого комітету Подільської районної у місті Кропивницькому ради за адресою: вул. Архітектора Паученка, 53/39 та приміщення по вул. Академіка Корольова, 11.

 

Усі новини