«Революція Гідності. Хроніка подій»: фотовиставка подвигу українців на Майдані в лютому 2014-го

Середа, 19 лютого 2020 17:12

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна розгорнуто пересувну тематичну фотовиставку «Революція Гідності. Хроніка подій», присвячену річниці трагічних подій на Майдані в лютому 2014 року.

Цей унікальний фотолітопис був представлений 20 лютого 2015 року - в день, коли вперше відзначався День пам’яті Героїв Небесної Сотні, встановлений на підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності у листопаді 2013 року - лютому 2014 року, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».

Саме музеї повинні зберігати та доносити до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про події сьогодення України, організовуючи патріотично-виховні мистецькі заходи.

Експозицію представленої виставки складають тридцять кольорових світлин відомих у Кропивницькому  фотографів - членів Національних Спілок журналістів і фотохудожників України Олександра Коломінова, Ігоря Демчука, Олександра Шулешка, Олега Шрамка, Юрія Лебедєва, які були свідками тих подій і об’єктивами своїх фотокамер зафіксували все, що відбувалося в той переломний для держави час - трагедію 30 листопада 2013 року в Києві на Майдані та хроніку подій у тоді ще  Кіровограді, а зараз Кропивницькому: мітинги 2 та 8 грудня 2013-го, 22, 24 та 26 січня вже 2014-го року  на Площі Кірова, яка нині носить ім’я Героїв Майдану, перед будівлею Кіровоградської облдержадміністрації, вікна якої мали жахливий вигляд, бо були забарикадовані мішками, ходу патріотично налаштованої молоді 22 січня, присвячену вшануванню пам’яті вбитого під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві Сергія Нігояна, похорони Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка 22 лютого, знесення пам’ятників діячам радянського режиму Леніну та Кірову 22 та 23 лютого та на що перетворилися їх постаменти згодом, бурхливі події в міській раді 24 лютого, антиросійський мітинг 02 березня та пам’ятний знак на головній площі нашого міста з фотопортретами загиблих  і квітами біля підніжжя. Експоновані фотознімки супроводжують гасла та заклики, які є невід’ємною частиною образу Майдану 2014 року: «Герої не вмирають!», «Я українець і я не можу зберігати спокій!», «Слава Україні!», «Героям слава!», «Ще не вмерла Україна!», «Ми переможемо!».

Примітно, що першими відвідувачами виставки стали не лише співробітники музею, а й учні та викладачі музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза. Юні музиканти, яким всього по сім років і, власне, вони є ровесниками представлених подій, зацікавлено гортали сторінки альбому «За Україну, за її волю, за народ! Герої не вмирають!», виданого Міської радою міста Кропивницького у 2016 році, який починається словами: «Місто не забуде кожного, хто віддав своє життя за мир і свободу рідної землі».

І на останок – всіх учасників презентації дорослих вразило, як ці малесенькі дівчатка зі знанням справи називали зображені на фото танк, бронетранспортер та представлену на виставці гільзу від артилерійського снаряду, яку подарував музею художник-воїн, захисник Донецького аеропорту, кіборг Ігор Попович, а ще уважно розглядали портрети героїв, серед яких і Олександр Шмалько, який колись працював в нашому музеї, а одна з них навіть вигукнула: «А мій тато теж герой!».

Запрошуємо всіх, хто любить Україну і шанує її Героїв, завітати до музею і ознайомитися з представленою фотовиставкою.   

 

Чернова Віта, директор

 художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини