Реформи у сфері енергоефективності – нові можливості для розвитку громад в Україні

П'ятниця, 27 липня 2018 20:56

Сьогодні, 27 липня, у приміщенні обласної філармонії в Кропивницькому відбувся інформаційний семінар для представників територіальних громад області на тему: “Реформи в сфері енергоефективності – нові можливості для розвитку громад”.

У роботі семінару взяв участь заступник міського голови Олександр Грабенко, державний експерт Експертної групи енергозбереження у сфері житлово-комунального господарства Директорату енергоефективності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Артур Обідник та консультант німецької фірми GIZ, яка підтримує Україну у сфері енергоефективності, Ірина Гудзь, а також представники міських рад та їх виконавчих органів з інших міст області.

У своєму вступному слові Олександр Грабенко наголосив, що питання підвищення енергоефективності, пошук нових можливостей для розвитку у цьому напрямку є пріоритетними завданнями міської ради Кропивницького. Профільний заступник очільника міста зазначив, що одним із перших заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності, впроваджених міською владою, стало приєднання обласного центру до Угоди Мерів — Європейської ініціативи, яка має на меті об’єднати зусилля місцевих муніципалітетів задля вжиття заходів з енергозбереження та спільної боротьби з глобальним потеплінням. В рамках  даної ініціативи містом було розроблено свій власний план дій до 2020 року. Як приклад, Олександр Грабенко навів вже реалізований проект USAID “Муніципальна реформа в Україні”. На сьогодні в рамках даного проекту за рахунок міжнародної технічної допомоги місто отримало 19 енергоаудитів, з них: 10 будівель бюджетних установ і 9 будівель ОСББ, а також 31 енергосканування бюджетних установ.

Також посадовець поінформував про те, що в місті було запроваджено систему енергетичного менеджменту, основним інструментом якої є програмний продукт “Енергоплан”, який дозволяє проводити в бюджетних установах щоденний моніторинг усіх видів енергоресурсів, що споживаються.

Олександр Грабенко відзначив, що важливе місце в забезпеченні реалізації політики енергоефективності та енергозбереження посідає інформаційна діяльність і популяризація відповідних заходів. Міською владою запроваджено щорічне проведення Днів Енергії, “Години Землі”, спеціалізованих семінарів, виставок, форумів. За словами заступника міського голови, особлива увага надається проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи серед жителів міста щодо впровадження енергозберігаючих заходів в рамках державної програми “Теплі кредити”, на сьогодні таких оформлено 3 250 на загальну суму 66, 37 мільйони гривень.

- Міська рада не стоїть на місці і продовжує свою діяльність у напрямку вдосконалення ефективної роботи з підвищення енергоефективності та енергозбереження в усіх сферах життєдіяльності міста, - наголосив Олександр Грабенко. - Ми готові до співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Такою є стратегія міського голови та депутатського корпусу.

Заступник міського голови  також поділився планами міської влади на майбутнє. За його словами, наразі у стані впровадження знаходиться проект щодо модернізації зовнішнього освітлення міста та термомодернізації будівлі однієї із загальноосвітніх шкіл. Також Олександр Грабенко повідомив, що вже є певні напрацювання з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо реалізації проекту “Модернізація громадського транспорту”. Проект передбачає придбання 30 тролейбусів, будівництво 12,5 км. нових ліній та підстанцій, що дозволить суттєво зменшити викиди СО2.

Усі новини