П’ятий благодійний книжковий аукціон у Кропивницькому запрошує підтримати встановлення пам’ятної дошки краєзнавцю Петру Кизименку

Середа, 15 травня 2019 09:58

У п’ятницю, 17 травня, у Кропивницькому відбудеться П’ятий благодійний книжковий аукціон. Цьогорічна акція має на меті збір коштів на створення меморіальної дошки для вшанування пам’яті історика і краєзнавця з Кропивницького Петра Кизименка, а також популяризацію творів відомих українських письменників та місцевих авторів.

Нинішня колекція лотів складається переважно з книжок історичного та краєзнавчого змісту. Значна частина з них надана Ольгою Кизименко – вдовою відомого у 1980-1990 роки історика і краєзнавця Петра Кизименка. Приблизно половина книжок з підписами авторів, що підвищує їхню цінність для бібліофілів. Останніх можуть, наприклад, зацікавити автографи Романа Коваля, Олекси Різниківа, Юрія Матівоса, Сергія Жадана, Василя Мошуренка та інших.

Нагадаємо, Петро Кизименко (1964 – 1998) після закінчення історичного факультету КДПІ ім. Пушкіна (нині ЦДПУ ім. Винниченка) тривалий час працював в обласному краєзнавчому музеї, згодом – у державному архіві Кіровоградської області. Його історико-краєзнавчі нариси друкувалися у «Молодому комунарі», «Кіровоградські правді», «Народному слові», «Вечірній газеті», «Єлисаветі» та інших виданнях. Широкий резонанс викликали свого часу його наукові дослідження «Євреї в Єлисаветграді», «Греки в Єлисаветграді», «Бугогрардівська паланка», «Козаки не за порогами», «Гайдамаки», «Гайворонщина» (разом із Леонідом Солгутовським), «Невідома війна. ОУН-УПА на Кіровоградщині» (разом з Геннадієм Коганом). Лауреат обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Ястребова (посмертно).

Співорганізаторами п’ятого благодійного книжкового аукціону виступили колективи обласного щотижневика «Народне слово» та обласного краєзнавчого музею.

Аукціон розпочнеться о 16-й годині у приміщенні обласного краєзнавчого музею.

Усі новини