Проєкт реконструкції системи теплопостачання Кропивницького передали на погодження до Мінрегіону

Середа, 6 березня 2024 13:30

Підготовка до реконструкції системи теплопостачання у Кропивницькому триває. Про це повідомив заступник міського говлои Олександр Мосін під час апаратної наради у вівторок, 05 березня.

Після презентації проєкту реконструкції фахівцями ТОВ «Енергопром-Інжиніринг» на засіданні профільної постійної депутатської комісії КП «Теплоенергетик» його до Міністерства регіональної політики України на погодження.

- Термін розгляду наших пропозиції спеціальною комісією триватиме близько трьох тижнів, - відзначив директор КП «Теплоенергетик» Олександр Чельник. - За результатами - визначатимемося із подальшими роботами та замовлятимемо проєктно-кошторисну документацію на об’єкти, що потрапляють під реконструкцію..

Нагадаємо, мережа теплопостачання у Кропивницькому має протяжність 163 кілометри, подачу теплоносія забезпечують 70 котлів міської ТЕЦ і 22 котелень. Централізоване тепло  подається до 838 житлових будинків, 78 закладів освіти, 24 закладів охорони здоров’я, 74 бюджетних організацій та 69 інших споживачів.

Щоб зробити систему теплопостачання у Кропивницькому ефективною, фахівці ТОВ «Енергопром-Інжиніринг» пропонують перевести ТЕЦ у режим роботи на  комбінованих видах палива: природному газі і біопаливі – пелетах з переробки соняшникового насіння. Проєкт  передбачає також виведення з експлуатації найпотужнішої в обласному центрі Південно-Західної котельні, натомість облаштування в мікрорайонах десяти модульних котелень. Теплові мережі також мають бути оптимізовані під необхідні розраховані менші за діаметром трубопроводи. Гібридні системи теплопостачання багатоповерхівок теж повинні  бути ліквідовані – там де з централізованим теплопостачанням  залишилася невелика кількість  квартир, їх необхідно перевести на автономні системи. Значна увага приділяється запровадженню автоматичних систем управління котельнями малої потужності і використанню системи екологічного менеджменту.

Частина локальних проектів модернізації теплової мережі під нову систему теплопостачання уже розроблена: вулиці Чорновола, Гагаріна, територія навколо Ковалівського парку – тут ремонтні роботи розпочнуться першочергово.

- Для початку робіт на цих об’єктах необхідно виконати ревізію усіх мереж, які закладені поряд із теплотрасою, - наголосив Олександр Мосін. – У першу чергу йдеться про мережі водопостачання та водовідведення. Кропивницьке ВКГ вже подало свої розрахунки на ремонт трубопроводів по вулиці Чорновола. Прошу головне управління ЖКГ провести робочу нараду з власниками усіх комунікацій у цьому районі щодо порядку співпраці.

Усі новини