Права працівників під час карантину зберігаються: відправляти людей примусово у відпустку «за свій рахунок» заборонено

П'ятниця, 27 березня 2020 14:02

В умовах карантину Уряд України тимчасово заборонив діяльність деяких суб’єктів господарювання, які передбачають прийом відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення.

У відділі з питань праці міської ради Кропивницького роз’яснили: якщо діяльність роботодавця не належить до вищезазначених, то припиняти роботу або забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі реального часу через Інтернет - це право роботодавця, а не обов’язок.

Більшість роботодавців змушені внести зміни у свій порядок роботи. Це відбувається шляхом надання працівникам відпусток, запровадження віддаленої роботи або виконання роботи вдома, чи встановлення режиму простою.

Порядок надання відпустки не викликає особливих запитань. Працівник, незалежно від запровадження карантину та обмежувальних заходів, на загальних підставах має право скористатися правом на щорічну відпустку, яка надається зі збереженням заробітної плати.

При цьому, працівнику надається можливість отримати відпустку без збереження заробітної плати, строк якої відповідно до норм Закону № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» не буде включено до загального терміну 15 днів, який обумовлений ст. 84 Кодексу законів про працю  України. Відмовити у наданні такої відпустки роботодавець не має права, а от відправляти у відпустку «за свій рахунок» примусово – заборонено.

На період встановлення карантину або обмежувальних заходів роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома.

У разі прийняття роботодавцем рішення про роботу у дистанційному режимі, радимо отримати офіційний документ про встановлення такого режиму, щоб запобігти звільненню “за прогул” через відсутність на робочому місці.

Разом з тим, Закон № 530 лише рекомендує переведення на дистанційну роботу, але не зобов’язує роботодавця. Тому, якщо підприємство працює, але вас не відпускають працювати вдома, коли така можливість є, одним із варіантів, аби убезпечити себе, є відпустка.

У разі, коли підприємство зобов’язали тимчасово призупинити діяльність у зв’язку з попередженням розповсюдження хвороби і ваша організація визначила період карантину як простій, за працівником зберігається його заробітна плата. Згідно з ч. 3 ст. 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Пам’ятайте, що карантин не є юридичною підставою для невиплати заробітної плати або звільнення. Керівникам, які незаконно звільняють працівників під час карантину, загрожує кримінальна відповідальність за статтею 172 Кримінального кодексу України у вигляді штрафу до 51 тис. грн. або виправних робіт на строк до 2 років, а також позбавлення права обіймати певні посади.

Фото: https://zkg.ua

Усі новини