Панство провінційного містечка: кропивничан запрошують на ретро-фотовиставку в бібліотеці Чижевського

Середа, 20 вересня 2023 17:17

До Дня міста в універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського відкрилася фотовиставка «Панство провінційного містечка: світ чоловіків початку ХХ століття».

Виставка є продовженням виставок світлин сторічної давнини з колекції Юрія Тютюшкіна. Перша була присвячена жінкам і називалась «Крізь об’єктив: жіночі образи очима єлисаветградських фотографів».

Колекціонування - цікаве хобі, якому багато людей присвячує свій час із різних причин. Воно пробуджує тягу до знань, дисциплінує та розвиває, сприяє зниженню стресу, приносить інтелектуальне задоволення та допомагає соціалізуватися, розвиває увагу до деталей. У Юрія Тютюшкіна найбільша колекція світлин ХІХ-ХХ ст. у нашому місті.

Колекціонер надав більше 120 світлин єлисаветградців. Серед них портрети власника заводу в Єлисаветграді Яскульського, громадського діяча, члена Державної Думи від Херсонської губернії Варум-Секрета, управляючого заводом Ельворті Юнгмана, нотаріуса Якубовського та інших.

Цікавими виявились світлини молодих подружніх пар у весільному вбранні, сімейні фотокартки, на яких поважні глави сімей завжди сидять в центрі знімку. Окрема експозиція присвячена чоловікам у військовому однострої.

Юрій Тютюшкін розповів про те, як потрапили до нього ці світлини, про нелегку долю нащадків відомих єлисаветградців, закликав зберігати та обов’язково підписувати світлини з власного сімейного альбому.

Виставка експонуватиметься протягом місяця, тож всі охочі зможуть відвідати та насолодитися переглядом світлин, завітавши до відділу краєзнавства ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13