Пандуси — не для галочки: у Кропивницькій міській раді День депутата присвятили безбар’єрності території міста

Четвер, 16 березня 2023 17:42

Російський агресор руйнує українські міста й інфраструктуру. В умовах війни, коли відбуваються бойові дії, усі стають вразливими, в рази збільшується кількість людей із інвалідністю. Саме тому сьогодні в державі, як ніколи, актуальною є стратегія безбар’єрності.

Про необхідність розробки правил та стандартів безбар’єрності, посилення контролю та відповідальності за їх дотриманням, покращення обізнаності осіб із принципами безбар’єрності говорили депутати Кропивницької міської ради під час Дня депутата, який відбувся під головуванням секретаря міської ради Олега Колюки сьогодні, 16 березня.

Участь в обговоренні цієї чутливої для суспільства теми взяли депутати міської ради, заступники міського голови Олександр Мосін, Олександр Вергун, керівники виконавчих органів міської ради. Про ситуацію із забезпеченням доступності у Кропивницькому доповіла очільниця управління містобудування та архітектури Ірина Мартинова.

За словами посадовиці, правила, стандарти та принципи безбар’єрності прописано у цілому ряді нормативно-правових актів, державних будівельних нормах, яких необхідно дотримуватися та контролювати. Майже рік тому уряд схвалив «Національну стратегію із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року». За ініціативи першої леді України Олени Зеленської прийнята Національна стратегія «Без бар’єрів» зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року, яка увійшла в основу посібника-альбому безбар’єрних рішень. Цей альбом спільно розробили архітектори, спеціалісти у сфері будівництва, науковці у сфері людського різноманіття, представники громадського суспільства та маломобільних груп населення, центральних органів виконавчої влади. Цей довідник підкаже, як перебудувати міське середовище з урахуванням потреб різних людей.

- Після повномасштабного вторгнення росії в Україну архітектурні рішення альбомом адаптовано до реалій воєнного часу. У ньому зібрані рекомендації, які враховують безпекові потреби. Адже безбар'єрність під час війни – це не лише питання комфортного простору, зручного для всіх, це й питання безпеки, створення умов для тих, хто тікає від війни, та реабілітації тих, хто повертається із зони бойових дій. Поранення, які отримують наші громадяни, можуть призвести до постійної чи тимчасової маломобільності. Вони всі заслуговують на повноцінне життя у своєму місті, яке має бути доступним та комфортним для них. Місто повинне приймати їх усіх, а не ставати перешкодами на їх шляху, - зазначила Ірина Мартинова. - Безбар’єрність - це філософія суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку. Кожна людина має право на фізичну доступність простору, безперешкодний доступ до інформації, прийняття та повагу суспільством та громадою, цифрову доступність, доступ до всіх рівнів освіти у всіх можливих форматах, економічну незалежність.

За словами Ірини Мартинової, війна, яка триває в Україні, поставила нові задачі для забезпечення безбар’єрності і доступності. Зробити належить чимало, хоча досі питання забезпечення безбар’єрності постійно було у полі зору виконавчих органів ради. Зокрема, проводиться моніторинг та оцінка ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю, в рамках якого обстежували заклади охорони здоров’я, освіти, будівлі, де надаються соціальні послуги, адміністративні будівлі, центри надання адмінпослуг.

- Кропивницькі заклади охорони здоров’я облаштовано пандусами, кнопками виклику, ліфтами, тактильними табличками. 87 закладів освіти облаштовані пандусами та мають вільний доступ, в усіх закладах освіти є кнопки виклику. Влаштовуються з'їзди, пандуси, пониження бордюрного каменю в місцях перехрещення доріг із тротуарами, на пішохідних переходах для полегшення пересування людей з обмеженими фізичними можливостями по вулично-дорожній мережі міста. Встановлюються звукові світлофори та влаштовується на з’їздах переходів тактильна плитка. За кошти міського бюджету облаштовують пандуси в багатоквартирних будинках. Кропивничани з обмеженими фізичними можливостями можуть скористатися соціальним таксі, громадський транспорт обладнаний спеціальними підйомниками для візків. Утім, зрозуміло, що сьогодні цього замало, - повідомила Ірина Мартинова.

На недостатній роботі у створенні безбар’єрного середовища у Кропивницькому наголосили і депутати міської ради. Зокрема, депутатка Валентина Яремчук зауважила, що пандуси в місті треба облаштовувати не для галочки. Крім того, наголосила депутатка, безбар’єрність — набагато ширше поняття, аніж тільки турбота про людей з інвалідністю. Доступність має бути і для людей, які не мають інвалідності, але за своїми фізичними можливостями не можуть скористатися тією чи іншою послугою. Свої зауваження висловили і депутатки Анна Зарічна та Наталія Чередніченко.

- Нам потрібно виявити таку точку відліку, з якої треба починати роботу, визначити позицію, з якої можна стартувати. Сьогодні в місті є багато пандусів ефективних і функціональних, але є й ті, що не відповідають нормам. Треба проаналізувати, що ми маємо, щоб адаптувати недолугі речі і в майбутньому не припускатися помилок, - зазначила Наталія Чередніченко.

На переконання депутатки Анни Зарічної, амбасадори першої леді України з питань безбар’єрності у Кропивницькому, міський комітет доступності має працювати набагато активніше, і до його складу обов’язково мають входити представники депутатського корпусу.

- Безбар’єрність сьогодні - це нова суспільна норма та один із важливих принципів розвитку міста. Це філософія суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку, - наголосила Анна Зарічна.

Заступник міського голови Олександр Мосін зазначив, що міська влада докладає зусиль для створення доступного простору для кропивничан і плідно співпрацює у цьому напрямку з міжнародними організаціями.

- Усі архітектурні проєкти, які втілюються в місті, мають дотримуватися забезпечення безбар’єрності. Прислухатися до конструктивних пропозицій, які зауважили депутати, варто, але треба чути й людей, які користуються безбар’єрним середовищем. А тому на наступне засідання міського комітету забезпечення доступності осіб із інвалідністю та інших маломобільних груп треба запросити представників усіх сторін, - наголосив Олександр Мосін і запропонував оголосити конкурс архітектурних пропозицій на облаштування безбар’єрності на центральній вулиці міста.

За результатами Дня депутата, відповідні доручення отримають усі управління виконавчих органів міської ради, зазначив секретар міської ради Олег Колюка.

- Перш за все нам потрібно активізувати роботу міського комітету доступності, зробити моніторинг об’єктів і врахувати заходи, визначені Національною стратегією безбар’єрності і ті напрацювання та корисні речі, викладені в Альбомі безбар’єрних рішень, які можна застосовувати в містобудуванні. Ми повинні в першу чергу орієнтуватися на потреби людей. Тому треба перевірити не тільки ті об’єкти, які не мають пандусів, а й ті, де вони є, на їхню зручність для маломобільних громадян, - зазначив Олег Колюка.

Усі новини