Пам’яті Героїв Небесної Сотні: у Кропивницькому працює пересувна фотовиставка, присвячена Революції Гідності

П'ятниця, 26 лютого 2021 11:48

У Кропиницькому відбувся патріотичний мистецький захід, присвячений вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні. Його спільно провели художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна та музична школа №1 імені Генріха Нейгауза.

Протягом тижня у навчальному закладі експонувалася музейна пересувна тематична фотовиставка «Революція Гідності. Хроніка подій», присвячена річниці трагічних подій на Майдані у лютому 2014 року.

- Ця акція є символічною, адже приміщення школи розташовується на вулиці Віктора Чміленка - героя тих подій, коли на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи розстрілювали протестувальників. Їх назвали «Небесною Сотнею». Цей день став переломним у Революції Гідності. Тому щороку 20 лютого ми вшановуємо пам’ять незламних, які віддали своє життя за свободу та європейське майбутнє нашої держави, - зазначила  директор художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна Віта Чернова.

Юні музиканти зацікавлено знайомилися з історією своєї держави у фотолітописі. Експозицію виставки складають тридцять кольорових світлин відомих в нашому місті фотографів, членів Національних Спілок журналістів і фотохудожників України: Олександра Коломінова, Ігоря Демчука, Олександра Шулешка, Олега Шрамка, Юрія Лебедєва. Фотомитці були свідками тих подій, вони фіксували все, що відбувалося в той доленосний для нашої держави час  як в Києві на Майдані, так ще в тодішньому Кіровограді, зараз Кропивницькому. Це мітинги на Площі Кірова, зараз Героїв Майдану, патріотичну ходу, присвячену вшануванню пам’яті вбитого під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві Сергія Нігояна, похорони Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка, знесення пам’ятників діячам радянського режиму Леніну та Кірову, антиросійський мітинг та пам’ятний знак на головній площі нашого міста з фотопортретами загиблих  і квітами білля підніжжя. Експоновані фотознімки супроводжують гасла та заклики, які є невід’ємною частиною образу Майдану 2014 року: «Герої не вмирають!», «Я українець і я не можу зберігати спокій!», «Слава Україні!», «Героям слава!», «Ще не вмерла Україна!», «Ми переможемо!».

Вперше цю фотовиставку музей розгорнув в одному із залів саме 20 лютого 2015 року в день, коли відзначався День пам’яті Героїв Небесної Сотні згідно з Указом Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Згодом вона стала пересувною, адже музеї  зберігають та доносять до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про події сьогодення України. Нині фотовиставка є символом сили духу і стійкості, громадянської відваги та самопожертви.

Усі новини