Пам’ятати страшно - забути не можна: у Кропивницькому відкрили меморіальну дошку закатованим військовополоненим шталагу № 305.

Вівторок, 23 червня 2020 15:37

Сьогодні, 23 червня у Кропивницькому відбувся мітинг - реквієм з нагоди  урочистого відкриття на будівлі військової служби правопорядку пам’ятної дошки військовополоненим, закатованим у шталагу № 305 під час окупації  1941 — 1943 років.

В урочистостях взяли участь міський голова Андрій Райкович та секретар міської ради Андрій Табалов.  

Краєзнавець Василь Даценко відзначив, що у період із 1941 по 1943 роки в обласному центрі німецькі окупанти створили два концентраційних табори. Шталаг - 305 діяв на вулиці Шевченка, саме тут, де сьогодні відкривається меморіальна дошка.

- Солдати Вермахта викопали яму для нечистот і змушували полонених там купатися, - розповів Василь Даценко. – Це відбувалося тут, біля цих стін. Тих, хто загинув, хоронили одразу за огорожею на місці нинішньoгo скверу біля пам’ятника жертвам нацизму та біля стадіoну «Зірка». Коли виконували реконструкцію, знайшли чимало решток людей і перепоховали їх. Ця земля наче закликає пам’ятати про це місце!

Загалом, у Кіровоградській області жеpтвами нацистського теpоpу стало майже 54 тисячі військовополонених, над якими знущалися, тримаючи в антисанітаpних умовах та змушували виконувати найтяжчу роботу.

Пам’ять закатованих нацистами учасники мітингу – реквієму вшанували хвилиною мовчання. До пам’ятної дошки лягли перші живі квіти від кропивничан.

Усі новини