Олександр Мосін: стратегія постачання тепла – один із пріоритетів діяльності влади у Кропивницькому

П'ятниця, 16 червня 2017 08:51

Однією з найнагальніших справ у міському господарстві Кропивницького є розроблення нових схеми і стратегії постачання тепла. Створена 2009 року стратегія вже застаріла. І, до того ж, на неї ніхто раніше не зважав, роздаючи направо й наліво дозволи на встановлення автономного опалення.

У попередньому випуску нашої газети в публікації «Теплопостачання: вирішальне слово – за науковцями» вже ішлося про нараду з підготовки до створення нової схеми теплопостачання в Кропивницькому, яка відбулася 2 червня. На цю зустріч із керівництвом міської ради та комунальниками заступник міського голови Олександр Мосін запросив провідних українських фахівців у царині теплозабезпечення – академіка Академії будівництва України радника віце-прем’єр-міністра України з питань енергетики та екології директора Інституту промислової екології Олександра Сігала та заступника начальника управління, начальника відділу комунальної теплоенергетики управління інженерних систем Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіонбуд) Світлану Потапенко. Столичні фахівці надали рекомендації стосовно розроблення ефективної схеми теплопостачання у Кропивницькому, розповіли про підготовку регіональної програми модернізації систем теплопостачання та ознайомили з досвідом як централізації, так і децентралізації у сфері теплопостачання в населених пунктах України.

«Вечірня газета» звернулася до Олександра Мосіна, щоб той розповів нашим читачам, у якому напрямку розвиватиметься надалі система теплозабезпечення в нашому місті.

– Одним з пріоритетів міської влади є збереження централізованого опалення. У якому стані воно тепер перебуває?

– Централізоване опалення в Кропивницькому, яке забезпечують орендоване ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» та комунальне підприємство «Теплоенергетик», є системою, що гідравлічно і технічно об’єднує всі квартири будинку. Відключення окремих квартир на стояку призводить до розбалансування гідравлічного режиму внутрішньобудинкової системи опалення, перерозподілу теплоносія, унаслідок чого зменшується обсяг його надходження на інші стояки. Зараз міська система теплопостачання розбалансована більш ніж на 60 відсотків. Зараз у комунальній власності нашого обласного центру є житлові будинки, де 50 відсотків мешканців вже встановили «автономки», а решта – ні. Також є будинки, де ця диспропорція ще більша – від’єдналось понад 70 відсотків власників квартир. Це – наслідок багаторічного безконтрольного надання дозволів на встановлення «автономок». А ще у нас є багато закладів бюджетної сфери – школи, дитсадки, лікарні, заклади культури тощо. У деяких з них є автономне опалення, але більшість усе ж приєднана до централізованого.

– З такими темпами можна і зовсім залишитися без нього, а не всі ж спроможні встановити вдома «автономку». До того ж, теплопостачальні підприємства – це великі колективи, припинення роботи яких позбавить заробітку багатьох людей.

– Відповідно до правил надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року, відключення споживачів від мереж централізованого опалення відбувається в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Цим документом визначено, що надання дозволів на відключення від централізованого опалення може відбутися лише з ініціативи мешканців усього будинку. Аналогічною за змістом є і позиція Верховного суду України, який 2012 року виніс рішення у справі, відмовивши особі у видачі технічних умов на відключення її квартири від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Тому й комісія з відключення централізованого опалення в Кропивницькому взяла до уваги звернення кропивничан щодо відключення від централізованого опалення, які надійшли протягом минулого опалювального сезону, і не прийняла поки що рішення про відключення.

– Однак не є секретом, що кропивничани переходили на автономне опалення передусім через те, що централізоване погано обігрівало їхні домівки. То що ж потрібно зробити, аби і людям було тепло, і ціна тепла не була захмарною?

– Можливо, раніше температура теплоносія в батареях централізованого опалення й була занизькою. Але одним зі своїх завдань з часу обіймання посади міського голови Андрій Райкович визначив домогтися надання тепловиками якісного теплопостачання. І це йому вдається робити.

Вважаю, що необхідно зберегти централізоване опалення в тих будинках, де ще є чимало абонентів двох міських теплопостачальних підприємств. А от там, де залишилось по одній – дві квартири із централізованим опаленням, дозволити мешканцям установлювати індивідуальне автономне опалення (таких будинків на обслуговуванні в КП «Теплоенергетик» – півсотні). Людям, які не мають на це коштів, потрібно допомогти встановити електричне опалення як найдешевше на сьогодні. І не подавати теплоносій у розбалансований житловий будинок. Таким же шляхом варто піти й орендованому підприємству. І вже розпочато обстеження таких будинків.

Можливі й інші варіанти вирішення проблеми. Саме для їх пошуку 2 червня й відбулася зустріч у міській раді з провідними науковцями-тепловиками. Вони також відвідали наші теплопостачальні підприємства і дали свої рекомендації. А далі по поради й висновки звертатимемося й до інших фахівців-тепловиків та спеціалізованих установ. Необхідно, щоб науковці розробили для Кропивницького не лише схему теплопостачання, а й стратегію, програму модернізації всієї системи теплозабезпечення. Це дасть можливість побачити, у якому напрямку нам слід іти: до централізації теплопостачання, його децентралізації чи до часткової децентралізації.

Окрім цього, маємо з’ясувати, що можемо, окрім газу, іще використовувати для опалення – відходи, біомасу, тверде паливо, які котли нам слід установлювати, яку мережу будувати. І щодо цього також консультуватимемося з науковцями. Загалом, кожне місто нашої країни має під контролем держави створювати свою схему теплопостачання, яку потрібно узгоджувати в Мінрегіонбуді, де відповідна комісія перевірить цю схему і дасть висновки щодо її ефективності чи неефективності.

– І скільки часу потрібно на створення науковцями нової схеми теплопостачання і стратегії його розвитку в нашому місті?

– На це може піти декілька років. Слід думати наперед, зважати на те, які джерела енергії з часом доведеться використовувати, від чого відмовлятися, зважати на ціну й енергоємність цих джерел.

Схема і стратегія повинні бути якісними, щоб ними могли послуговуватись і наступні покоління. Якщо ж просто продовжувати бездумно ставити в кожному приміщенні по «автономці», то в якому довкіллі житимуть наші діти? Краще мати одну – дві труби, аніж тисячі, а також щоб ціна за тепло була прийнятною для мешканців міста й

міського бюджету. Слід також навчитися економно витрачати енергетичні ресурси, зокрема природний газ, проводити теплосанацію будівель (заміна вікон, дверей, утеплення фасаду, даху тощо), використовувати для цього кредити, левову частину яких згодна повертати держава.

– Один з пріоритетних напрямків діяльності Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні – фінансування проектів модернізації систем теплопостачання. Наше місто могло б скористатися його послугами.

– ЄБРР – це міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає цільові кредити під конкретні проекти приватним і державним структурам на потреби розвитку економіки.

КП «Теплоенергетик» уже подало декілька заявок на фінансування від ЄБРР. Якщо депутати міської ради приймуть позитивне рішення щодо цього, то працюватимемо і в даному напрямку. Тоді до нас приїдуть фахівці банку й можуть або підтримати нашу ініціативу, або запропонувати щось своє. Крім цього, «Теплоенергетик» планує взяти участь у проекті Мінрегіонбуду «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» з трьома інвестиційними програмами. Викoнaвчий кoмітет міськoї ради Кропивницького 13 червня погодив таку ініціативу комунальників. Остаточне рішення щодо можливості КП «Теплоенергетик» представити свій проект «Оптимізація системи теплозабезпечення центральної частини Кропивницького та селища Нового» і отримати на його реалізацію 55,422 мільйона євро має прийняти міська рада. КП «Теплoенеpгетик» підготувало три проекти, які дадуть можливість суттєво модернізувати систему теплопостачання обласного центру і селища Нового як його складової. У міському теплопостачанні потрібно крок за кроком реалізовувати задумане. Саме тому міська влада й залучає до розроблення схеми теплопостачання в місті і стратегії його розвитку найкращих проектантів і запроваджуватиме всі їхні напрацювання.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua/

Усі новини