Олександр Мосін: путінська росія принесла в Україну сталінські методи Великого терору

Вівторок, 17 травня 2022 15:03

Після широкомасштабного вторгнення росії в Україну, терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора сьогодні. На цьому наголосив заступник міського голови Олександр Мосін під час апаратної наради сьогодні, 17 травня.

Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській росії знову принесли на українську землю.

У неділю, 15 травня, у Кропивницькому вшанували пам’ять жертв політичних репресій. Щороку, саме в третю неділю травня українці згадують земляків, які загинули або постраждали від репресій комуністичного режиму.

- З огляду на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, з огляду на відомості, які надходять з окупованого Херсона, День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення, - підкреслив Олександр Мосін. - Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.

Кількість жертв політрепресій в Україні і досі не підрахували. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

«Великий терор» – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. 

Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За період «Великого терору» на території УРСР було засуджено майже 200 тисяч  осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та виправно-трудових таборів.

- На жаль, у пам’ятному заході взяли участь небагато кропивничан. Очевидно, що в умовах війни немає змоги масово вшанувати пам’ять жертв політичних репресій, як це було в минулі роки, - поділився враженнями Олександр Мосін. -  Проте людська пам’ять не знає кордонів, тому цього року віддати шану безневинно вбитим можна на будь-якій локації – вдома, за кордоном, в укритті, у прихистку – згадати тих, кого свавільно закатував одвічний ворог, поділитися інформацією з іншими. Заохочуємо журналістів активніше як висвітлювати День пам’яті загалом, так і розповідати окремі історії, щоб люди, чиї життя обірвав або скалічив комуністичний режим, не залишилися в пам’яті сучасників безіменною абстрактною цифрою.

Усі новини