Обласна рада підтримала позицію міського голови Кропивницького щодо діяльності Інгульської шахти на території міста

П'ятниця, 19 травня 2017 19:40

Обласна ради не підтримала  клопотання Iнгульської шахти державного пiдприємства “Схiдний гiрничо-збагачувальний комбiнат” щодо отримання гiрничого вiдводу площею 102,3 га. під  територією Кропивницького.  Про надання дозволу на продовження розробки Схiдної рудної зони Центрального родовища уранових руд просило керiвництво шахти. 

Перед депутатським корпусом обласної ради виступив міський голова Кропивницького Андрій Райкович. Очільник міста висловив переконання, що  Схід ГЗК» не виконує соціальні зобов’язання перед кропивничанами і запропонував відтермінувати розгляд цього питання.

- Для нашого міста не розроблена Державна програма радіаційного і соціального захисту населення. В Кропивницькому – низький захист від радіаційного впливу, тривожна екологічна ситуація, рак молодшає – нагадав депутатам обласної ради міський голова.  – Все це ми маємо виправляти. Нам вкрай важливо розробити спеціальну Державну програму. Починаючи від радіаційного обстеження всього житлового сектору і соціальної сфери на вміст радону, реабілітації забруднених територій, створення захисних лісосмуг, розчищення річок, і закінчуючи найголовнішим – соціальним захистом людей: медицина, якісне харчування, допомога на лікування онкохворих, особливо дітей тощо. Останнє – повторюю - особливо важливе.

Міський голова закликав депутатів обласної ради поки що утриматись від погодження на гірничий відвід для “Схід ГЗК”. Він запропонував керівництву підприємства підтримати місто, і разом клопотати перед Кабміном про розробку Державної програми соцзахисту для нашої області.

- Я не хочу, щоб у когось виникла думка, що ми не розуміємо стратегічного значення цього підприємства. Навпаки! – наголосив Андрій Райкович. - Тому наша ключова умова полягає в тому, що “Схід ГЗК” має найперше підписати з Кіровоградською міською радою Договір про соціальне партнерство. В ньому чітко вказати суму фінансування впродовж 2017-2020 років, та перелік програм, направлених на реалізацію природоохоронних заходів у Кропивницькому. А далі перейдемо до створення Державної програми.

Позицію міського голови депутати підтримали і питання надання державному підприємству «Схід ГЗК» погодження на гірничий відвід поки відклали.

Фото: http://rk.kr.ua/news

Усі новини