Нейгаузівські музичні зустрічі у Кропивницькому

Вівторок, 11 квітня 2023 16:07

Вже багато років поспіль, день народження видатного піаніста, педагога, професора, земляка Генріха Густавовича Нейгауза відзначається  у його рідному місті. Всесвітньо відомий музикант прославив фортепіанне виконавське мистецтво на весь світ та залишив нащадкам свою неповторну фортепіанну педагогічну школу. 

12 квітня 1981 року в  музичній школі № 1, за ініціативи її колективу, було відкрито меморіальний музей Генріха Нейгауза, а невдовзі і музичній школі було присвоєно його ім’я. Значний вклад у створення музею внесли  колишній директор музичної школи Віктор Ревенко та викладач Елла Торговецька, яка була фактичним збирачем основних фондів музею та першим його  директором. Завдяки їхній творчій ініціативі та наполегливості у Кропивницькому є музей Г. Г. Нейгауза.

Тоді ж було започатковано «Тиждень музики» до участі в якому запрошувались учні Генріха Нейгауза та кращі музичні колективи міста та області. У рік столітнього ювілею видатного музиканта, у 1988 році захід перетворився у  фестиваль «Нейгаузівські музичні зустрічі». Вже багато років поспіль у творчій співпраці Кропивницького музичного фахового коледжу, Музичної школи № 1 ім. Г. Г. Нейгауза, Народного меморіального музею Г.Г.Нейгауза та Кіровоградської обласної філармонії проводяться концерти видатних музикантів, конкурси-фестивалі піаністів, майстер-класи відомих педагогів, читання і екскурсії, виставки та вечори спогадів.

06 квітня в концертній залі Кіровоградської обласної філармонії відбувся яскравий концерт піаніста Андрія Макаревича за участю  камерного  оркестру «Концертіно» Кіровоградської обласної філармонії, художній  керівник - заслужений діяч мистецтв України Наталія  Хилобокова .  Концерт розпочався сольним виступом Андрія Макаревича – піаніста молодого покоління, лауреата Всеукраїнських і Міжнародних конкурсів, соліста  Львівського будинку органної та камерної музики, який радо відгукнувся на пропозицію директора Музичної школи № 1 ім. Г. Г. Нейгауза Євгенії Малявкіної взяти участь у заходах  до 135-річчя від дня народження Генріха Нейгауза.

В програмі концерту звучали твори:  Ісаака Берковича,  Миколи Колесси, Ференца Ліста,  Юрія Шевченка, Вольфганга Амадея Моцарта, Яна Сібеліуса, Едварда Елгара, Каміля Сен-Санса. Наповнена концертна зала Кіровоградської обласної філармонії вдячними слухачами серед яких були також і учні, студенти мистецьких навчальних закладів, мешканці,  гості нашого міста та просто шанувальники музичного мистецтва, які з задоволенням дарували виконавцям щирі гучні оплески, а наприкінці заходу учасники  концерту отримали квіти від вдячних слухачів та Кропивницької  міської ради.

Наступного дня, 07 квітня, в концертній залі Музичної школи № 1 ім. Г. Г. Нейгауза відбувся майстер клас  Андрія Макаревича з учнями та студентами мистецьких навчальних закладів міста - Кирилом Федосєєвим, учнем 8 класу фортепіано Музичної школи № 3, викладач Іванова І.О. та Денисом Чубом, студентом 3-го курсу спеціального фортепіано Кропивницького музичного фахового коледжу, викладач Максименко М.І.  Майстер клас відбувся на високому професійному рівні. Наприкінці заходу Євгенія Малявкіна подякувала Андрію Макаревичу та учасникам майстер класу, побажала їм натхнення, творчих успіхів, зазначивши, що саме завдяки  Збройним Силам України, нашим Захисникам та Захисницям ми маємо  можливість працювати, навчати, спілкуватись та проводити такі творчі зустрічі. 

В Народному меморіальному музеї  Г. Г. Нейгауза його завідувачка Тетяна Фурлет у ці дні  представила виставку з фондів музею  «Миттєвості життя – Генріх Нейгауз». Після завершення заходів відбулось покладання квітів до меморіальної  дошки на будинку де народився Генріх  Нейгауз  та пам’ятної дошки  піаністу - педагогу на будівлі музичної школи. І це чудово, що Музична школа № 1 ім. Г. Г. Нейгауза та Народний меморіальний музей Г. Г. Нейгауза  продовжують давні традиції та зберігають пам’ять  про видатного земляка.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13