Народному аматорському хору «Ветеран» у Кропивницькому – 30 років! Вітаємо ювілярів!

П'ятниця, 8 червня 2018 15:57

Сьогодні, 08 червня,  народний аматорський хор «Ветеран» у Кропивницькому відзначає свій 30-літній ювілей.

Історія хорового колективу розпочалася у 1988 році, коли дипломований спеціаліст галузі «культура», Катерина Безніщенко побачила у  Києві побачила виступ хору ветеранів Другої Світової війни і запропонувала створити такий колектив і в обласному центрі. На заклик відгукнулися ентузіасти. Люди, які пройшли через горнило війни, але не втратили почуття прекрасного, оптимізму, зібралися в один колектив, щоб поспілкуватися і донести до слухача пісні своєї молодості. Так з’явилася і назва – хор «Ветеран».

Щонеділі у Будинку офіцерів проводилися репетиції, розучувалися пісні, які й нині є в репертуарі колективу. Першим керівником хору була Ольга Кукліна. Одними з перших учасниками хору були ветерани Другої Світової війни, учасники трудового фронту – Поліна Сергієнко, Надія Пахарь, Валентина Дудник, Костянтин Орєхов, Федір Поляков, Валентина Іванченко, Тетяна Вавричина, Валентина Почотова, Раїса Переверзєва, Людмила Медведєва та Катерина Готзелих, яка в цьому році відсвяткувала 90-річчя, з яких вона 75 років співає на аматорській сцені.

Сьогодні хор налічує 45, співаків. Багато років його очолює  Вікторія Карпова, яка є головною рушійною силою всього колективу. Разом з акомпаніатором, баяністом Юрієм Маліновським вони створюють високохудожні номери переважно патріотичного звучання. Загалом репертуар хору налічує близько 100 хорових творів. Пісні повоєнних років, пісні земляків: Володимира Шурапова, Лариси Кокіної, Дмитра Чибісова. А пісня «Бережіть ветеранів» Анатолія Рудумана стала своєрідною візитівкою хору.

Хор - це спільний дім, в якому живуть ветерани, діляться своїми проблемами й радощами. У цьому році багатьом хористам виповнилось 80 років, але не дивлячись на такий поважний вік, всі вони сповнені сил та енергії, бо саме магія пісні пробуджує, згуртовує колектив, піднімає настрій, додає оптимізму та любові до життя.

Хор «Ветеран» завжди радо зустрічають у різних трудових колективах міста, області. Виконавська майстерність та цікавий репертуар хору приносять заслужені нагороди. А у 2008 році під час участі у фестивалі «Калиновий спів» колективу присвоєно високе звання «Народний аматорський хор Ветеран».

Цього дня хор дав свій ювілейний концерт у залі міської ради Кропивницького. Привітати уславлених акторів прийшли заступник міського голови Наталія Дзюба, голова Подільської районної ради Руслан Фросиняк, голова Новенської селищної  ради Сергій Денисенко, заступник голови обласної організації ветеранів України Олексійа Демченко, голова ветеранської організації Льотної академії Національного авіаційного університету Василь Куліш, голова міської організації ветеранів України Володимир Зуєв, чисельні шанувальники хорового співу, ветерани Кропивницького.

- З моменту свого утворення і до сьогодні аматорський хор об’єднує такі чудові голоси, несе в собі любов до співу, зберігає і демонструє красу і неповторність української пісні, здатної дивувати, захоплювати і дарувати радість та естетичну насолоду, - відзначила у своєму вітальному слові Наталія Дзюба. – Ваша творчість зміцнює народні мистецькі традиції. Формує у сучасників високе почуття патріотизму та національної гордості, збагачує духовно.

Наталія Дзюба щиро привітала від імені міського голови учасників хору «Ветеран» з визначною датою у їх творчості, подякувала за багаторічну працю і любов до рідного міста та передала колективу теплі слова побажання здоров’я, натхнення і миру.

Під час урочистостей Наталія Дзюба виконала почесну місію: за вагомий внесок у справу збереження та розвитку кращих зразків української національної культури та мистецтва, активну участь у громадському та культурно-мистецькому житті міста Кропивницького та з нагоди 30-річчя від дня створення нагородила Почесною грамотою міської ради м. Кропивницького та виконавчого комітету колектив Народного аматорського хору «Ветеран».

Керівник хору – Вікторія Карпова відзначена цінним подарунком міської ради  Кропивницького та його виконавчого комітету – іменним годинником. А багаторічному акомпаніатору хору Юрію Маліновському оголошена Подяка міської ради  Кропивницького та його виконавчого комітету.

А святковий настрій в залі допомогли створити колеги ювілярів – учасники міських хорів «Діти війни» та «Патріот»

Усі новини