На освіту нинішнього року з міського бюджету Кропивницького виділено на 44 відсотки більше, ніж торік

Субота, 29 квітня 2017 18:00

Сфера освіти є пріоритетною у діяльності міської ради і її фінасування у поточному році на 44% вище,ніб було у 2016 році. Про це повідомив сьогодні, 29 квітня під час громадського обговорення ситуації, що склалася у міській раді Кропивницького, міський голова Андрій Райкович.

Нагадаємо, що серед ультимативних вимог, висунутих депутатами, які блокують роботу сесії - збільшення фінансування загальноосвітніх шкіл та навчально-виховних закладів до рівня, необхідного для припинення постійних стягнень благодійних внесків з учнів та їхніх батьків.

Ця вимога відразу викликала багато запитань у присутніх: до якої міри треба збільшити фінансування, чи існують ці побори? Ось що з цього приводу зазначила директор гімназії нових технологій навчання Кіровоградської міської ради Кіровоградської області Любов Краснова:

- Звичайно, у навчальних закладів дуже багато потреб. Однак за останні роки на освіту виділяються великі кошти. Торік сім закладів освіти отримали дуже хороші спортивні зали, реконструйовані за сучасними стандартами. Я дуже рада за ці школи. Харчування дітей значно покращилося. За останні три роки в нашому навчальному закладі зроблено великі ремонти. Запрошую всіх подивитися, які у нас зараз гарні класи. Вчитель має 20 відсотків доплати за престижність. Я часто маю зустрічі в області – там немає таких доплат. І я дуже вдячна владі за те, що вона вирішує ці проблеми. Допомагають нам і батьки, вони теж активні учасники навчально-виховного процесу. Якщо вони вирішують чимось допомогти школі, вони мають на це право, але ніхто їх до цього не примушує. Все ми оформлюємо документально, укладаємо договір, ставимо придбані для школи техніку чи матеріали на тимчасовий баланс. А щодо до депутатів – то, на мою думку, ми всі разом маємо закликати їх ходити на сесії і голосувати. Ще хочу висловити вдячність за організацію такого громадського слухання, і пропоную проводити подібні заходи і на округах.

Висловився з цього питання і депутат міської ради Олег Краснокутський.

- Я в бюджетній комісії працюю з 1998-го року і розуміюся на бюджетних питаннях. Тому, коли на цій темі спекулюють, не можу стояти осторонь. У вимозі сказано: підвищити фінансування закладів освіти. Але до якого рівня? Схоже, депутати самі не знають, до якого, бо не вивчали це питання. Особисто я як депутат вважаю, що всі галузі мають розвиватися рівномірно, і ми не маємо права нікого ображати – ні медицину, ні житлово-комунальну галузь. До слова, на освіту, медицину і «соціалку» витрачається 89 відсотків коштів міського бюджету. То за рахунок чого ще збільшувати фінансування освіти? Ми завжди підтримуємо цю галузь, але повинні підтримувати й інші галузі.

На тому, що в останні роки фінансування освітньої галузі суттєво збільшилося, наголосив міський голова Андрій Райкович:

- Попередній і нинішній роки є роками системної уваги до освіти. У 2016 році на фінансування освіти ми виділили 461 мільйон гривень, що на 20 відсотків більше, ніж у

2015 році, а в цьому році вже передбачили 663 мільйони гривень, зростання – на 44 відсотки. Це – суттєвий прорив в освіті. Ми зробили все, щоб не лише вчителі отримували підвищені заробітні плати з 1 січня, а й працівники дошкільних закладів, ведемо системну планову реконструкцію шкіл, закуповуємо комп’ютерні класи, інтерактивні дошки. Звичайно, все відразу виконати не можна, але ми йдемо вперед, крок за кроком. Все зразу виконати не можна, але ми системно йдемо вперед, крок за кроком. Це і комп’ютерні класи, і інтерактивні дошки.

Стосовно стягнень коштів з батьків. Я заборонив директорам шкіл мати будь-які фонди. Раніше були випадки, коли директори шкіл особисто очолювали батьківські фонди, самі збирали кошти. Сьогодні жоден із них такого не робить. Якщо хтось знає факти примусових поборів, звертайтеся до мене, на гарячу лінію. Ми дуже принципові в цих вимогах.

Усі новини