Музейні гостини по-Осмьоркінськи

Понеділок, 21 травня 2018 13:06

            З нагоди Міжнародного дня музеїв, що  відзначається 18 травня,  художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна в місті Кропивницькому вже багато років проводить культурно-мистецьку акцію «Музейні гостини», головною метою якої є презентувати відвідувачам цікаві виставки та заходи і тим самим залучати їх до світу образотворчого мистецтва.

            Ця традиція є своєрідним наслідуванням творчого кредо професора живопису Олександра Осмьоркіна, який, невпинно повторюючи висловлювання всесвітньовідомого французького художника Огюста Ренуара, що мистецтву навчаються в музеї, все своє життя власну любов до мистецтва прищеплював і своїм учням, пропагуючи високі естетичні смаки та професійні художні уподобання.

            В цьому році святкове музейне дійство було присвячене 80-річчю Національної Спілки художників України. Тож, саме творча зустріч з першим головою Кіровоградської обласної організації НСХУ народним художником України Михайлом Надєждіним, який доклав чимало зусиль для створення осередку художників і 25 років його успішно очолював, стала лейтмотивом просвітницького заходу.

            Талановитий митець, громадський діяч, педагог і взагалі непересічна творча особистість Михайло Володимирович Надєждін, день народження якого, до речі, саме 18 травня, не лише розповів про свій нелегкий життєвий і надзвичайно цікавий, сповнений пошуків, шлях митця, а й з задоволенням давав настанови майстра живопису учасникам організованих музеєм традиційних «Художніх студій», адже цьогорічна тема їх досить промовиста: «Квітковий натюрморт в  творчості українських художників».

            Спробувати себе в написанні барвистих весняних квітів та ще й з предметами натюрмортного фонду самого Олександра Осмьоркіна виявили бажання і молодь, і відомі художники. Так, учні відділу образотворчого мистецтва Кіровоградської дитячої школи мистецтв, які вже всьоме беруть участь в студіях, бо власне це є спільною акцією музею і школи, під керівництвом своїх викладачів члена НСХУ Юрія Вінтенка та Юлії Бургутіної майже чотири години творчо працювали в музейних залах.

            Приємно відзначити, що цей арт-проект набуває все більшої популярності. В цьому році відчути атмосферу творчості в повній мірі, побувати в так званій лабораторії художника виявили бажання і студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка та архітектурного відділення Кіровоградського будівельного коледжу, які разом зі своїми викладачами членом Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України Ларисою Кулініч та Національної Спілки архітекторів України Тетяною Пенязь відтворювали натюрмортні постановки з квітів. Вперше брали участь в такому мистецькому заході також учениця Кіровоградської дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна Іванна Соломєннікова зі свою сестричкою Уляною та наймолодша учасниця Анастасія Пенязь.

            Кульмінацією музейних гостин стала презентація експрес-виставки щойно створених робіт, яка вперше була розташована в меморіальному залі музею, що стало своєрідним сюрпризом для всіх експонентів, адже це дуже почесно. Всі учасники студій  отримали від музею Подяки та корисні подарунки, так звані предмети творчої праці художників – пензлі, альбоми для акварелі, пастель та олівці.

            Не залишився без подарунку і музей – завідувач відділом образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв Юрій Вінтенко передав до музейних фондів колекційні листівки 1960-х років з репродукціями живописних творів учня Олександра Осмьоркіна народного художника СРСР Порфирія Крилова, який був одним з членів творчого колективу художників-карикатуристів «Кукринікси», та Іллі Машкова - одного з засновників товариства художників «Бубновий валет», активним учасником якого був і Олександр Осмьоркін.  А кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету ЦДПУ ім. Винниченка Олена Кириченко, привітавши всіх присутніх з Міжнародним днем музеїв, високо оцінила захід, зазначивши, що художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна є «живим» музеєм, в якому не просто вирує мистецьке життя, а пропагується справжня образотворчість і класичні художні традиції.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини