«Музейна пасхалія» у Кропивницькому

П'ятниця, 3 травня 2019 09:35

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна експонується цікава і в художньому, і в історичному, і в духовному значенні виставка «Музейна пасхалія», присвячена Великодню.

Майже тридцять живописних, графічних та декоративних творів з музейної колекції сучасного українського образотворчого мистецтва, авторами яких є талановиті митці, складають експозицію виставки. Це народні художники України Михайло Надєждін та Анатолій Горбенко, заслужені художники України Борис Вінтенко, Сергій Шаповалов, Анатолій Янєв, Анатолій Кравченко та Андрій Надєждін, заслужений працівник культури України Василь Хворост та члени Національних Спілок художників та майстрів народного мистецтва України Олександр Логвинюк, Юрій Вінтенко, Володимир Плітін, Юрій Гончаренко, Ольга Пунгіна, Анатолій Навроцький, Ольга Коломієць, Лариса Гарбузенко, Андрій Ліпатов, живописці Степан Ніколенко та Лариса Яковлєва, архітектор Ірина Кухаренко, а також один зі старійшин осередку художників Кіровоградщини Володимир Федоров та киянин Йосип Вайсблат, який у свій час навчався в майстерні Олександра Осмьоркіна і якому випала трагічна доля пройти сталінські табори. 

Великдень у українців, асоціюється, перш за все, з приходом весни, відродженням життя, а значить віри і духовності. Тому й твори, представлені на виставці, присвячені цим символам – весняні пейзажі нашого степового краю, тендітні квіткові натюрморти, а ще численні зображення соборів,  монастирів і маленьких церков, які своїми величними куполами здіймають нас до небесних висот, спонукаючи світлі помисли.

Так, овіяна легендами козацька церква в Седневі, що на Чернігівщині, в офорті Анатолія Навроцького та акварелі Василя Хвороста, про яку згадував Тарас Шевченко, коли був на гостинах в тій місцині.

Нікого не залишить байдужим і невеличкий малюнок – начерк простим олівцем сільської церквоньки, датований 02 липням 1944-го року, на аркуші фронтового блокноту художника Володимира Федорова, який пройшов дорогами Другої світової війни з перших її днів.

Але особливу увагу привертають живописні доробки «Пасхальний вечір» Андрія Ліпатова, який у своїй авторській манері відтворює мить життя єлисаветградців напередодні Великоднього свята, в домівках яких на старовинних вуличках міста горять свічки надії, та «Музейна пасхалія» Андрія Надєждіна, сюжет якої переносить у часовий простір архітектора Якова Паученка, адже зображені меморіальні речі з його будинку, де нині розташовується музей, розповідають нам і про історію талановитої родини, і про іконописну майстерню, яку зодчий успадкував від батька, і в якій розробляв свої численні архітектурні проекти, в тому числі й Свято-Вознесенського собору в місті Бобринці, що нині є пам’яткою архітектури загальнодержавного значення, так велично зображений Сергієм Шаповаловим у творі «Блакитний собор».

Тож, запрошуємо всіх мешканців та гостей міста, познайомитися з виставкою, яка, власне, сама є знаковою подією і для музею, і для всіх, хто цікавиться сучасною українською образотворчістю.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини