Музей Карпенка – Карого привітав літераторів області виставкою «Висока честь служити слову»

Четвер, 5 грудня 2019 13:34

З нагоди відзначення  35-річчя від створення Кіровоградської обласної організації НСПУ у Кропивницькому літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого відбулися урочистості.

Зі святом спілчан привітала директор музею Лариса Хосяінова. Вона розповіла про багаторічну співпрацю музейників з літераторами. Голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Василь Бондар привітав  колег по перу. Окрім поздоровлень, він окреслив плани на майбутнє , підбив підсумки діяльності письменницької організації за 35 років та вручив членські квитки новим спілчанам – Марині Джус та Елеонорі Бельській (Олені Барановій).    

Низку музичних подарунків підготували викладачі та учні музичної школи  № 1 ім. Генріха Нейгауза. У музейних залах звучали пісні «Молитва про Україну», «Тільки мить», «Вишенька», «Моя земля».

Цього дня науковці музею відкрили виставку «Висока честь служити слову», присвячену історії створення та діяльності Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України. Чимало музейних експонатів та матеріали з особистих архівів членів НСПУ висвітлюють діяльність спілчан, яка спрямована на відродження національної духовності,     виховання патріотизму, любові до рідної мови та літератури.

Пройшовши складний шлях становлення і розвитку, спілка відіграє помітну роль в літературному та громадсько- політичному житті нашого краю.

Датою створення обласного осередку вважається 3 грудня 1984 року. У цей день до Кіровограда завітала велика група відомих українських письменників, серед яких Володимир Канівець, Віктор Грабовський, Костянтин Кудієвський, Вадим Скомаровський, Євген Дудар, Андрій Крижанівський, Василь Козаченко, Володимир Бровченко. В експозиції представлені фото та документальні матеріали, які розповідають про урочистості з нагоди створення обласної організації СПУ в Кіровограді. До літературного осередку увійшли дев’ять літераторів: Олександр Моторний, Микола Смоленчук, Іван Черкашенко, Федір Непоменко, Григорій Клочек, Володимир Панченко, Валерій Гончаренко, Тамара Журба, Юрій Камінський.

Один із комплексів новоствореної експозиції присвячений керівникам письменницької організації Кіровоградщини: Григорію Клочеку, Володимиру Панченку, Володимиру Кобзарю, Василю Бондарю, Олександру Косенку. У листопаді 2017 року спілчани  обрали головою Василя Бондаря.

На жаль, вже немає серед живих Валерія Юр’єва, Миколи Смоленчука Миколи Петрова, Бориса Чамлая, Валерія Гончаренка, Галини Берізки, Леоніда Куценка, Світлани Барабаш, Василя Журби, Івана Черкашенка, Віктора Ганоцького, Федора Непоменка, Юрія Обжеляна, Віктора Погрібного, Володимира Панченка.

В інших містах та країнах мешкають Володимир Базилевський, Володимир Кобзар, Петро Селецький, Юрій Камінський, Тамара Журба, Інна Рижик-Нежуріна, Анатолій Черниш. Вийшли зі спілки Віктор Шило та Олександр Жовна.

На сьогоднішній день письменницька організація нашої області налічує 29 членів, які мешкають у нашому місті та у різних населених пунктах Кіровоградщини. Серед них Григорій Клочек, Василь Бондар, Катерина Горчар, Ольга Полевіна, Олександр Кердіваренко, Володимир Могилюк, Тетяна Андрушко, Антоніна Царук, Олег Бабенко, Антоніна Корінь, Олександр Косенко, Борис Ревчун, Сергій Піддубний, Інна Немирована, Ірина Кримська, Юлія Гладир, Олександр Архангельський, Оксана Шпирко, Наталя Бідненко, Надія Частакова, Броніслав Куманський, Катерина Барановська, Валентина Кондратенко-Процун, Сергій Михида, Олена Горобець, Олена Баранова, Марина Джус. На виставці представлений значний літературний доробок спілчан. Це книги різних жанрів: поезія, проза, публіцистика, літературознавчі та краєзнавчі дослідження, збірки перекладів.

Фотогалерея виставки ілюструє шлях спілчан довжиною у 35 років, чимало заходів, які відіграли важливу роль у літературному та громадсько-політичному житті нашого міста і області.

Письменники  стали ініціаторами проведення ряду науково-практичних конференцій, літературних вечорів, круглих столів до ювілеїв письменників-земляків І.Карпенка-Карого, Ю. Яновського, В. Винниченка, Є. Маланюка та інших. Літератори відіграли значну роль у створенні в нашому місті у 1995 р. літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого. Вони повернули з Франції на батьківщину особисті речі В.К. Винниченка, створили природний заповідник «Батьківщина І.К. Карпенка-Карого в селі Арсенівка.

Кіровоградська обласна організація НСПУ проводила наради та семінари для молодих літераторів, серії літературних передач на обласному радіо та телебаченні. З 1990 році в нашому місті проходять Дні поезії, присвячені перепохованню Т.Шевченка.

Члени спілки провели сотні презентацій книг на базі музеїв та бібліотек міста та області, зібрали кошти на встановлення у місті пам’ятника Володимиру Винниченку, сприяли відкриттю пам’ятника Є. Маланюку в Новоархангельську, відкрили меморіальні дошки Борису Чамлаю, Валерію Гончаренку, Миколі Смоленчуку, Леоніду Куценку. Письменницька організація є видавцем часопису «Вежа», на сторінках якого друкуються не лише письменники нашого краю, а й літератори різних регіонів України.

З легкої руки членів НСПУ на Кіровоградщині у 2000 році започаткований обласний літературний конкурс ім. Валерія Гончаренка, у 2002 обласну літературну премію ім. Євгена Маланюка.

Самі ж спілчани неодноразово ставали лауреатами престижних літературних премій імені Володимира Винниченка, Івана Нечуя-Левицького, Остапа Вишні, Олександра Білецького, Дмитра Нитченка, Євгена Маланюка, Юрія Яновського, Валерія Марченка, премій «Гранослов», «Благовіст», «Сокіл степів»,Фонду Воляників-Швабінських Фундації Українського Вільного Університету в США, «У свічаді слова» Євгена Бачинського (США), Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова».

Музейники підготували для літераторів не тільки нову виставку, а  й сюрприз-загадку у вигляді дитячих фото майбутніх письменників, які із задоволенням відгадували у зовсім малих хлопчиках і дівчатках майбутніх колег по перу.

Усіх бажаючих запрошуємо завітати до музею і ознайомитися з виставкою «Висока честь служити слову», матеріали якої відкривають одну зі сторінок історії рідного краю – створення і діяльності Кіровоградської обласної організації НСПУ, яка була і залишається провідником кращих традицій українського письменства, потужним чинником у формуванні національної свідомості.

Усі новини