Музей Карпенка-Карого представив новоукраїнцям виставку, присвячену 130-річчю Фотія Мелешка

Понеділок, 11 листопада 2019 15:02

Співробітники Кропивницького літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого на запрошення керівника літературної студії «Ранок» Олександра Антоненка відвідали Новоукраїнку.           

Науковці спільно зі співробітниками Новоукраїнської міської центральної бібліотеки, очолюваної Валентиною Черкашиною, взяли участь у проекті «Фотій Мелешко: повернення із забуття». У рамках заходу бібліотекарі презентували міні-проект «Новоукраїнщина від А до Я», який познайомив громадськість із постатями відомих земляків.

У свою чергу, директор літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова розповіла учасникам проекту про музей, про те, чим він живе сьогодні, запросила відвідати садибу знаного драматурга. Новоукраїнці  отримали у подарунок буклети та календарики із зображенням будинку І. Карпенка-Карого.

Науковець музею Тетяна Ревва презентувала виставку «Свої думки, своє життя – на слугування Україні», присвячену 130-річчю Фотія Мелешка. Він був активним учасником визвольних змагань Української Народної Республіки, прозаїк, мемуарист, громадський діяч, який зі зброєю в руках, а пізніше словом здобував       незалежність країни.

У серпні ця виставка була відкрита у музеї І.К. Карпенка-Карого. Тепер і у Новоукраїнці отримали змогу ознайомитися з експозицією: оригіналами фото, особистими документами Фотія Миновича, машинописами його спогадів про буремні часи у нашому краї та емігрантське життя, літературним доробком земляка.

Під час заходу школярі Новоукраїнки представили науково-дослідні роботи, написані під керівництвом вчителя української мови і літератури. Тема робіт, яку розкривали учні, -  життєві віхи та художні особливості творів Фотія Мелешка. Свої роботи представляли Анастасія Дабич, Віталіна Степаненко, Аліна Юрчик, Богдана Уперенко.

Спільний захід виявився настільки пізнавальним, змістовним і цікавим, що дві години спілкування промайнули  непомітно. Крім того, кропивничани відвідали Новоукраїнський краєзнавчий музей. Вони ознайомилися з виставкою виробів з дерева Миколи Паскаря – поета, мешканця села Глодоси Новоукраїнського    району.

На черзі – нові спільні проекти музею І.К. Карпенка-Карого та Новоукраїнської міської центральної бібліотеки.

Усі новини