Музей і книгарня у Кропивницькому започаткували лекторій для шанувальників образотворчого мистецтва

Понеділок, 11 листопада 2019 09:56

Напередодні Всеукраїнського дня працівників культури і майстрів народного мистецтва художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна провів цікавий культурно-просвітницький захід в книгарні «Є», яка нещодавно відкрилася у Кропивницькому.

Книжковий магазин став популярним місцем спілкування шанувальників друкованого слова. Він зручно розмістився у будівлі на одній з центральних вулиць міста - Дворцовій, яка переходить у вулицю Архітектора Паученка, де й розташовується музей. Тому, на переконання директорки музею Олександра Осмьоркіна Віти Чернової,  творча співпраця книгарні й музею, окрім єдиних мистецьких цілей, визначена ще й географічно.

Ініціатором заходу став відомий у Кропивницькому популяризатор пізнавального туризму, кандидат географічних наук, викладач з багаторічним стажем на природничо-географічному факультеті Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, а нині директор книгарні  Андрій Домаранський. За його пропозицією було презентовано книгу Нільса Бюттнера «Ієронім Босх: видіння та кошмари» харківського видавництва «Фабула» 2019 року. Тим самим Андрій Домаранський започаткував своєрідний мистецький лекторій для всіх, хто цікавиться образотворчістю.

- Досить знаково, що пропозицію презентувати книгу отримав провідний науковий співробітник музею Андрій Надєждін, - відзначила Віта Чернова. -  Він — митець, заслужений художник України,  фаховий мистецтвознавець – випускник Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, досвідчений музейний науковець.

Запрошуючи до обговорення книги в компанії чудового художника і майстерного оповідача Андрія Надєждіна,  директор книгарні наголосив, що такого в обласному центрі ще не бувало. Зрозуміти твори Ієроніма Босха,  пояснити його бачення світу зможе тільки художник,  наділений божою іскрою.

Андрій Надєждін підготував яскраву, насичену численними ілюстраціями та світлинами презентацію, для повноцінного атрактивного сприйняття своєї розповіді.  Мистецтвзнавець представив дослідження сучасного німецького історика мистецтв  Нільса Бюттнера, який є фахівцем з німецької та голландської культур. Як зазначив Андрій Надєждін, Нільс  Бюттнер займається вивченням фольклору, історії книжкової ілюстрації  та археології, про одного й з найзагадковіших художників – нідерландського живописця, відомого майстра Північного Відродження Ієроніма Босха.  Про художника, яки жив   на рубежі ХУ-ХУІ ст., майже немає свідчень, а про його фантасмагоричні твори, яких збереглося не більше двадцяти, існує чимало домислів і неоднозначних мистецтвознавчих трактувань.

-  Крім того, Андрій Надєждін у своїй розповіді провів аналогію з художниками ХХ ст. – послідовниками творчості та живописної філософії талановитого митця, - звернула увагу Віта Чернова. -  Серед них і наші земляки – члени Національної Спілки художників України, лауреати обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «новітні спрямування». Це неперевершений графік кропивничанин Володимир Кир’янов, який, на жаль, рано пішов з життя,  художник з селища Олександрівки, що на Кіровоградщині, Федір Лагно, який нині успішно займається книжковою ілюстрацією.

І все ж, на питання - «Як зрозуміти Ієроніма Босха?»,  Андрій Надєждін чесно відповів, що не знає. Не дивлячись на те, що мистецтвознавець не раз і сам намагався відтворювати в своїх живописних та графічних роботах «босховські» теми. Художник зазначив, що сюжети, образи будь-якого твору мистецтва – чи то художнього,  літературного, чи музичного, слід сприймати саме в часі, коли вони були написані. Треба зважати на тодішній світогляд, релігійні вірування, панівні традиції, цінності і взагалі сприйняття життя з усіма його суперечностями, підкреслив Андрій Надєждін.

Як не дивно, але така відвертість художника й мистецтвознавця не лише спонукала слухачів до розмови, серед яких були й вчителі, а й викликала бажання завітати до місцевих художніх музеїв, аби спробувати особисто зрозуміти той таємничий сенс буття в картинах майстрів живопису.

Сподіваємося, що замовлені екскурсії для учнів реалізуються, а кількість бажаючих відвідати мистецький лекторій в книгарні «Є» значно збільшиться. Наступним героєм для «мистецтвознавчого препарування» обрано талановитого й не менш загадкового сучасного українського митця. Він у 2007 році потрапив до рейтингу «100 геніїв сучасності» . Це народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Марчук.  Мистецтво дня нього - «це  життя й одкровення».

Усі новини