Місто — це люди: у Кропивницькому відзначили Воїнів, Волонтерів, Трудівників

Субота, 16 вересня 2023 19:50

Військові, волонтери, медики, педагоги, соціальні працівники, комунальники, працівники підприємств та установ різних галузей — люди, які сьогодні одним великим фронтом протистоять ворогу. Українці! Кропивничани!

Сьогодні, 16 вересня, з нагоди Дня міста у Кропивницькому відбулися урочистості, під час яких кращі з кращих  отримали заслужені нагороди й відзнаки обласної та міської рад.

Своєю присутністю урочисту церемонію благословив Предстоятель Православної Церкви України, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

- Щиро вітаю вас з річницею вашого міста. Ми розпочали цей день з молитви і подяки Богові. Бо без його допомоги ми б напевне не встояли. Ворог хотів нас захопити за кілька днів, але ми виявилися духовно незламними, сильними, рішучими й відповідальними. Коли ворог побачив, що не може мирним шляхом відновити свою так звану російську імперію, він вирішив знищити нас фізично. Йому це не вдасться, бо на нашому боці правда, а значить і Бог. А де він, там завжди Перемога. Ми хочемо миру, але не такого, який нині в Криму й на інших окупованих територіях. Прагнемо жити в неподільній європейській Україні. Ми обрали цей шлях свідомо і платимо за нього високу ціну. Нині украй відповідальний час, мусимо зберегти свій дар свободи й незалежності, утвердити його й передати наступним поколінням. Нехай Господь береже нас всіх, а особливо наших Воїнів, незламних новітніх Героїв, - звернувся до учасників заходу Митрополит.

Почесну місію вручення заслужених нагород з нагоди Дня міста цього дня виконали начальник ОВА Андрій Райкович та голова обласної ради Юрій Дрозд.

- Шановна громадо, шановні високоповажні гості, маю честь з великої сцени театру корифеїв виказати вам слова подяки, поваги за вашу мужність, стійкість безмежно широке й добре українське серце і відкриту душу. Глибоко вклоняюся матерям Героїв, родинам нашого славетного воїнства, а передовсім Захисникам, - відзначив у своєму вітальному слові Андрій Райкович. - Наше місто прихистило десятки тисяч переселенців, яким довелося покинути рідні домівок, рятуючись від російського агресора. Ми зробили все, аби забезпечити їм гідні умови життя. Велике горе — війна, але вона як ніколи об’єднала український народ у прагненні бути вільним і незалежним. Кропивницькі водії вивозили з Маріуполя, з пекла війни, мирних людей, наші комунальники під обстрілами «градів» розвозили миколаївцям воду, а нині працюють в Херсоні, енергетики відновлюють розбиту ударами ракет і дронів енергосистему. Вони теж Герої нашого часу. Доки ми разом, нас ніхто і ніколи не зламає й не переможе!

Андрій Райкович вручив двом військовим підрозділам сертифікати для матеріально-технічного забезпечення на суми 11 і 5,7 мільйона гривень.

Державні нагороди отримали комунальники, які брали участь у ліквідації наслідків підриву Каховської гідроелектростанції. Медалей “За працю і звитягу” удостоїлися Дмитро Пилипенко, виконавець робіт комунального підприємства “Міськсвітло” та Юрій Похилюк, слюсар комунального підприємства “Теплоенергетик”.

Почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно Ігорю Ярошенку, завідувачу нейрохірургічним відділенням Кіровоградської обласної лікарні.

Відзнакою Кіровоградської області “За мужність і відвагу” нагородили Ігоря Митрофанова, військовослужбовця, підполковника.

Почесною грамотою Кіровоградської обласної військової адміністрації — трудові колективи ТОВ “Кіровоградхліб-2014” і „Кропивницького учбово-виробничого підприємства українського товариства глухих”.

Почесні грамоти Кіровоградської обласної ради вручили колективу „Ремонтного заводу радіотехнічного обладнання” та Геннадія Тимофєєву - чемпіону Європи з гирьового спорту.

Грамоти Кіровоградської обласної військової адміністрації отримали працівники КП «Електротранс» Сергій Жаравін, Олександр Королович, Анатолій Середа, а грамоти Кіровоградської обласної ради - Володимир Басхалілов, електрогазозварник „Житлово-експлуатаційної організації №2” і Наталія Чубарова, озеленювач КП „Благоустрій”.

Відзнаками Кропивницької міської ради та виконавчого комітету „За заслуги” ІІ ступеня нагородили Дар’ю Думен, завідувачку паліативним відділенням Центральної міської лікарні, Наталію Корчаку, завідувачку опіковим відділенням Кіровоградської обласної лікарні, військовослужбовців Олександра Краміча та  Руслана Лисяка, Світлану Медведєву, директорку Дитячої школи мистецтв Кропивницького у 1996-2023 роках. 

Іменні годинники від міської ради  вручили військовослужбовцям Віталію Дорошу та Артуру Гончаренку.

- Дорогі друзі, шановна громадо. Сьогодні Кропивницький  - це місто-волонтер, місто-воїн, місто-трудівник. Війна змінила багато чого. Навчила нас будувати захисні споруди, володіти зброєю. Коли Збройні сили України відкинули від території області ворога, ми стали потужним гуманітарним хабом. Змогли втримати на плаву виробництво, прийняли релоковані підприємства й заклади освіти з інших областей, працюють всі галузі. Восени до школи пішли майже 26 тисяч дітей, І все це завдяки нашим Захисникам. Переконаний, що ми обов’язково відсвяткуємо головне свято — День Перемоги, а наступний День міста Кропивницький обов’язково зустрічатиме під переможним мирним небом! – наголосив у своєму слові заступник міського голови Олександр Мосін.

Почесними грамотами Кропивницької міської ради та виконавчого комітету відзначили Ярослава Аніловського, завідувача травматологічним відділенням міської лікарні швидкої медичної допомоги, Володимира Григоровича, лікаря-хірурга Кіровоградської обласної лікарні, Тетяну Заболотну, військовослужбовицю, Валерія Зарембу, медичного директора Міської лікарні швидкої медичної допомоги, Миколу Кульбія, старшого сапера Аварійно-рятувального загону спеціального призначення, Дмитра Орця, лікаря-нейрохірурга Кіровоградської обласної лікарні та колективи Кропивницьких міських соціальних гуртожитків, машинобудівного заводу “Коліймаш” і Кропивницького олійноекстракційного заводу.

Грамот Кропивницької міської ради та виконавчого комітету удостоєні водії - сапери  Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Олександр Волошин,  Артем Дуров,  Олена Оленченко, старший стрілець стрілецького батальйону Національної гвардії України, Валерій Яхимович, військовослужбовець, благодійна організація “100 відсотків життя. Кропивницький”, благодійна організація “Благодійний фонд “Збережемо українців”, та громадська організація “Серця матерів та ветеранів війни Кропивницького”.

За час великої війни наше місто стало гостинним освітнім простором, який прийняв 8 вищих навчальних закладів, змушених переміститися із тимчасово окупованих територій. Керівники Донецького національного медичного університету, Донецького державного університету внутрішніх справ, Херсонського державного аграрно-економічного університету, відокремленого структурного підрозділу “Новокаховський фаховий коледж Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного” та відокремленого структурного підрозділу “Слов’янський фаховий коледж Національного авіаційного університету” на знак подяки за виявлену гостинність та як сило єдності усіх українців вручили заступнику міського голови Олександру Мосіну вишитий рушник з мапою України. У свою чергу, кожний із релокованих закладів освіти отримав сьогодні в подарунок картину із зображенням одного із головних символів Кропивницького – Театру.

Живі квіти, як символ шани загиблих Героїв, поваги громади міста до подвигу українських захисників, від учасників урочистостей лягли цього дня до Алеї Слави на Фортечних валах, Алей почесних воїнських поховань Рівнянського і Далекосхідного кладовищ,  до пам’ятників Олександру Пашутіну та Марку Кропивницькому.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13