Міська влада Кропивницького продовжує наполегливо втілювати у життя план розробки ефективної системи теплозабезпечення обласного центру

Середа, 23 травня 2018 17:09

Сьогодні, 23 травня, у міській раді відбулася робоча нарада під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна, на якій детально проаналізувався поточний стан галузі та перспективи модернізації теплогенеруючих підприємств міста.

У роботі наради активну участь взяли секретар міської ради Андрій Табалов, завідувач відділом теплофізичних процесів Інституту технічної теплофізики Національної академії наук України Олександр Сігал, спеціалісти Інституту промислової екології, керівники профільних виконавчих органів міської ради, директори комунальних підприємств.

Сучасну ситуацію на обох теплогенеруючих підприємствах - ДП «Кіровоградтепло» та КП «Теплоенергетик» детально представили їх керівники: заступники директорів Анатолій Таран та Валерій Челядінов.

Обидва підприємства по завершенні опалювального сезону розпочали підготовку до роботи в умовах зими 2018-2019 років. ДП «Кіровоградтепло» експлуатує 19 котелень з тепловою потужністю 415 МВт, має в обслуговуванні 126,6 кілометрів теплових мереж, відпускає теплову енергію 609 житловим будинкам, загальною опалювальною площею 824 тисячі м2., 22 дитячим садкам, 15 школам, 19 закладам охорони здоров’я, 10 професійним і вищим навчальним закладам. За інформацією Анатолія Тарана, зношеність обладнання на підприємстві сягає 70%. Борг за спожите блакитне паливо перед НАК «Нафтогаз України» складає 248 мільйонів гривень, заборгованості перед ВАТ «Кіровоградгаз» підприємство не має.

КП «Теплоенергетик» має на балансі чотири газових котельні і ТЕЦ, які подають тепло своїм абонентам, використовуючи мережу протяжністю 62,4 кілометра. Як повідомив Валерій Челядінов, впродовж опалювального сезону КП «Теплоенергетик» спожив природного газу на суму 204,2 мільйона гривень, а загальний дохід підприємства складає 170,65 мільйона гривень.

Обидва підприємства мають схожі проблеми для забезпечення ефективного теплопостачання у Кропивницькому. Серед них: відсутність економічно обґрунтованих тарифів, несвоєчасні розрахунки споживачів за отримане тепло, зменшення опалювальної площі у зв’язку із встановленням індивідуальних систем опалення, висока зношеність обладнання і мереж, неефективне використання великих котелень, таких, як котельня селища Нового, ТЕЦ, ПЗК, розрахованих на значно більші потужності і устаткованих морально і фізично застарілим обладнанням.

Спеціалісти Інституту промислової екології вже провели обстеження усіх котелень у Кропивницькому і надали свої рекомендації щодо майбутньої долі кожної. Зокрема, щодо всіх великих котелень обласного центра науковці - тепловики радять не проводити їх модернізацію, а здійснити радикальну децентралізацію – ліквідувати гігантів, натомість встановити мережу маленьких, але ефективних модульних котелень у мікрорайонах. Так, децентралізація найбільшої, Поденно-Західної котельні із будівництвом 16 модульних котелень потужністю від 3 до 5 Гкал/год обійдеться в 56,4 мільйона гривень, але дозволить зекономити 3,271 мільйона м3 газу і окупиться орієнтовно за 5 років.

У разі ліквідації ТЕЦ, місту доведеться облаштовувати 17 модульних котелень. Це коштуватиме 70 мільйонів гривень і дозволить зекономити 3,46 мільйона м3 блакитного палива. Потужності ж котельні ливарного заводу селища Нового пропонується перерозподілити на нову котельню по вулиці Металургів, 7а. Вона облаштована трьома сучасними котлами потужністю по 1,5 Ккал/год кожний, а використовується у сукупності лише 0,6 ккал/год.

Олександр Сігал відзначив надзвичайно високу активність міської влади Кропивницького і зокрема профільного заступника Олександра Мосіна у прагненні мати ефективну систему теплопостачання обласного центру.

- Олександр Мосін працює у даному випадку на випередження ситуації, - відзначив Олександр Сігал. – Перші кроки вже зроблені, але далі, щоб спеціалісти мали можливість обраховувати економіку проекту теплозабезпечення Кропивницького, необхідно чітко визначити напрямок руху і дати конкретні відповіді на базові питання.

Таких питань Олександр Сігал поставив чотири:

  1. Теплозабезпечення у Кропивницькому буде здійснювати одна, чи дві теплогенеруючих компанії?
  2. ТЕЦ закриваємо, чи ні?
  3. Діяльність великої котельні селища Нового припиняємо, чи ні? А у разі припинення діяльності, нова модульна котельня використовуватиме старі зношені мережі, чи буде проведена їх санація?
  4. Чи буде приведений до реальності температурний графік роботи системи теплопостачання. Тобто, чи будуть затверджені реальні значення температури теплоносія, адже від цього залежить можливість використання трубопроводів, наприклад із пластику.

Олександр Мосін, у свою чергу, подякував усім, хто сьогодні долучився до вирішення надскладного і надважливого для міста завдання - побудови ефективної системи теплопостачання.

- Цей процес достатньо довгий у часі і займе понад 8 місяців наполегливої праці, тож ми активно стартували, - наголосив Олександр Мосін. – Результатом сьогоднішньої наради стануть конкретні доручення виконавчим органам міської ради, виконання яких зробить поставлену нами мету ще ближчою.

Тож вже сьогодні керівники теплогенеруючих підприємств міста отримали завдання не гаючи часу здійснювати підготовку до опалювального сезону 2018-2019 років.

Головне управління ЖКГ спільно з юридичним управлінням мають підготувати обґрунтування і необхідні проекти рішень щодо створення у Кропивницькому єдиного підприємства, яке візьме на себе зобов’язання по наданню послуг з теплопостачання. Крім того, ці два виконавчих органи мають напрацювати температурні графіки та винести їх для затвердження на сесію міської ради.

ГУЖКХ разом із фінансовим управління отримали доручення передбачити необхідні кошти на розробку схеми теплопостачання у Кропивницькому.

Виконавчі органи міської ради мають підготувати необхідні проекти рішень щодо введення в експлуатацію котельні на альтернативному паливі в лікарні швидкої медичної допомоги, передбачити механізм консервування котлів, які не використовуються сьогодні, але можуть бути задані в перспективі і здачі в брухт фізично та морально застарілого обладнання.

Міська влада також готуватиме звернення до АМУ та Уряду щодо відтермінування для міста Кропивницького введення в дію норми законодавства про запровадження комерційного обліку тепла, оскільки у місті є будинки де залишилися до 6% абонентів централізованого теплопостачання.

Усі новини