Міська рада Кропивницького стала на захист регіонального теле-радіомовлення

Четвер, 5 березня 2020 16:43

Міська рада Кропивницького звернулася до Президента України, Верховної Ради, ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі зверненням підтримки  регіонального теле-радіомовлення та виступила проти кодування загальнонаціональних телевізійних каналів.

Відповідне рішення прийняте сьогодні, 05 березня, на черговому засіданні міської ради. Текст звернення озвучив член міської  Громадської ради Микола Барабуля.

- Незважаючи  на майже стовідсоткове фінансування галузі із державного бюджету, обласні телерадіокомпанії сьогодні опинились в ситуації масового скорочення. Згідно із новою Концепцією регіонального мовлення, передбачається скорочення штату філії на 44%, а також значне скорочення регіонального мовлення. Обласне радіо, якщо вірити київським керівникам Суспільного, матиме лише півтори години ефіру на добу, і лише по буднях. У вихідні регіональне радіо мовчатиме. І, цілком вірогідно, що невдовзі регіональне радіо може взагалі зникнути. Не краща ситуація і у телевізійників. Із квітня 2020 року закривається 2-годинна програма «Ранкова кава». Телевізійний ефірний час для місцевого телебачення буде зменшений до однієї години на добу. Чи можна за одну годину відобразити повноцінну картину соціально-політичного і культурно-освітнього життя області і міста? Вочевидь, що – ні! Регіональне телерадіомовлення має висвітлювати насамперед всі аспекти і галузі життєдіяльності громад регіону!, - йдеться у зверненні.

Микола Барабуля зауважив, що в Україні йде війна, і в тому числі інформаційна, а тому діє спроможне існування регіональних мовників - це політичне і стратегічне питання. Член Громадської ради також застеріг, що в умовах кодування загальнонаціональних каналів, знищення регіонального телерадіомовлення виникає загроза інформаційного вакууму. Натомість російські пропагандистські канали з усіх боків рвуться в Україну з намаганням завоювати її інформаційний простір.

Усі новини