Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич відвідала одну з пілотних шкіл проекту "Нова українська школа" у Кропивницькому

Понеділок, 19 лютого 2018 19:01

Сьогодні, 19 лютого, з робочим візитом Кропивницький відвідала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Посадовець відвідала загальноосвітню школу № 25, у якій за пілотною програмою “Нова українська школа” навчаються два перших класи. У зустрічі взяли участь керівництво області та міста, а також батьки дітей експерементальних класів.

За словами Лілії Гриневич, з 1 вересня 2018 року першокласники усіх шкіл в Україні будуть навчатися за інтерактивними методиками, пізнавально-пошуково діяльнісними методами навчання відповідно до їх вікових особливостей. Зараз проходить дистанційний курс навчання для вчителів перших класів. Всі 22 тисячі педагогічних працівників, які будуть залучені до навчання дітей у 1-му класі мають пройти так зване змішане навчання — це частина дистанційного навчання і частина очного навчання для того, щоб вони засвоїли нові методики викладання.

Міністр відзначила, що позитивна сторона полягає у тому, що діти хочуть іти до школи, для них процес навчання стає цікавим і радісним. А це дуже важливо, оскільки на сьогодні спостерігається різка втрата мотивації до навчання у дітей. Лілія Гриневич акцентувала на тому, що зараз діти потребують іншого, активного навчання. Школа не повинна нав’язувати малечі комплекси, які потім заважатимуть їм реалізовуватись чи формуватимуть страх, а навпаки, допомагала розкривати свою особистість, вчила знаходити порозуміння з іншими людьми та розв’язувати проблеми. Ідея нової української школи полягає у тому, щоб школа була місцем, де не тільки навантажують знаннями, а стала місцем, де дитину готують до справжнього життя у ХХІ столітті. І це треба починати робити з 6-ти років.

В рамках зустрічі міністру продемонстрували нове обладнання для кабінетів фізики, зокрема, електронно-вимірювальну лабораторію, завдяки якій учні мають змогу ставити експерименти та обладнання для військово-спортивної гри “Лазертаг”. Міністр була приємно вражена новим інтерактивним методом вивчення предмета “Захисник Вітчизни”.

- Ми бачимо на прикладі цієї та багатьох інших шкіл України, як нові ідеї активного навчання з допомогою нових технологій втілюються в життя, наголосила Лілія Гриневич. - Ми побачили сьогодні чудовий приклад, як викладається навчальний предмет “Захист Вітчизни”, як з допомогою новітніх технологій учні можуть включатися в діяльнісне навчання, яке є дуже результативним. Це досвід організованого підходу, коли обладнання використовується не для однієї школи, а на цій базі навчаються хлопці з інших шкіл. Такий досвід вивчення цього предмета вартий поширення в інших навчальних закладах України.

Крім того вчителям початкових експерементальних класів Галині Прокопенко та Людмилі Журавльовій за високий професіоналізм, сумлінну працю та вагомий особистий внесок у розроблення інноваційної моделі “Нова українська школа” було вручено подяки Міністерства освіти і науки України.

Усі новини