Медична реформа в дії: заклади охорони здоров’я Кропивницького отримали вдвічі більше фінансування, ніж минулого року

Понеділок, 13 травня 2019 17:01

Стан впровадження медичної реформи у Кропивницькому став однією з головних тем наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 13 травня.

Починаючи з 2018 року в Україні під керівництвом Міністерства охорони здоров’я розпочалася розбудова нової системи охорони здоров’я, в центрі якої – людина і всі питання іі здоров’я.

За інформацією начальника управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук,  зміни в системі надання медичних послуг торкнулися тільки первинної ланки, тобто роботи сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Реформа вторинної і третинної ланок – спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної медичної допомоги почалася тільки у 2019 році та закінчиться до 2020 року. Українці отримали право вільно обирати та змінювати свого лікаря.

- Медична галузь міста Кропивницького активно долучилася до процесів трансформації та успішно реалізувала перший етап медичної реформи – закладів охорони здоров’я  первинного рівня надання медичної допомоги населенню, - наголосила Оксана Макарук. - Протягом 2016-2018 років за рахунок коштів міського бюджету проведено капітальні ремонти амбулаторій на суму 3 632,3 тис. грн, придбано матеріально-технічне оснащення на 2 192,0 тис. грн та санітарний автотранспорт – на 644,9 тис. грн.

24 квітня 2018 року міська рада Кропивницького прийняла рішення про припинення комунальних закладів первинної ланки шляхом перетворення (реорганізації) їх у комунальні некомерційні підприємства, а від  01 квітня 2018 року стартувала приписна кампанія «Обери свого лікаря».

- Мешканці міста мали змогу підписати Декларацію про вибір сімейного лікаря як безпосередньо у закладах охорони здоров’я,  так і в Центрі надання адміністративних послуг міста Кропивницького, - відзначила Оксана Макарук. -  Виконана кропітка командна робота привела до позитивних результатів. Станом на 10 травня 2019 року підписано 178404 деклараціїї про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу. А це складає  76,4% від закріпленого населення.

Починаючи з січня 2019 року запрацював новий механізм фінансування закладів первинної ланки за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Протягом січня-квітня 2019 року заклади отримали кошти від Національної служби здоров'я України у сумі 36 155,0 тис. грн, що вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Коментуючи хід впровадження медичної реформи у Кропивницькому, міський голова Андрій Райкович відзначив значні успіхи у сфері охорони здоров’я та підвищенні якості надання медичних послуг.

- Без сумніву, міській владі вдалося зробити значний крок вперед в реалізації завдань покращення медичного обслуговування в обласному центрі, - підкреслив міський голова. – Але ще більше нам належить зробити! При цьому маємо жорстко вкластися в бюджетне фінансування. На останній сесії ми змогли додатково віднайти у бюджеті 10 мільйонів гривень на галузь охорони здоров’я, але міська скарбниця обмежена. Тому девіз «Ефективність і економія!» має стати для нас гаслом на найближчий час.

В закладах укладені нові колективні договори, де ефективно вибудувана система мотивації працівників, внаслідок чого заробітні плати медичного персоналу  виросли в 2 – 4 рази.

Середньомісячна заробітна плата працівників комунальних некомерційних підприємства, що надають первинну медичну допомогу, за січень-квітень 2019 року становить 9 377 грн. Це  у 2,1 рази більше у порівнянні з минулим роком. Заробітна плата лікарів становить  14 314 грн, мінімальна – 5 900 грн, максимальна –    17 900 грн.

Для середнього медичного персоналу – 8545 грн, мінімальна – 5 600 грн, максимальна – 10 800 грн).

- Крім того позитивний результат отримало і населення, адже має чіткий пакет первинної медичної допомоги повністю безоплатно. Рішенням Уряду припинено фінансування медичних послуг «за червоним списком», тобто тих громадян, які не підписали декларації з лікарем,- звернула увагу Оксана Макарук. -  Це означає, що вони не зможуть отримувати безкоштовну медичну допомогу, крім невідкладної, в рамках Програми державних гарантій, на реалізацію якої в Державному бюджеті на 2019 рік передбачено 15,9 млрд.грн.

Завдяки комп’ютеризаціі та інформатизації закладів охорони здоров’я первинної ланки запроваджено електронну картку пацієнта, електронний рецепт та електронну чергу на прийом до лікаря.

За інформацією начальника управління охорони здоров’я, великою популярністю серед населення користується Урядова програма «Доступні ліки»,  яка старувала у 2017 році та успішно реалізується в місті Кропивницькому. За період квітень 2017 – квітень 2019 р.р. для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету 2-го типу виписано рецептів на 280 тис., відпущено лікарських засобів на  243,1 тис., освоєно коштів на  12 019,0 тис.грн.

Ще одним нововведенням в організацію роботи системи охорони здоров’я стало запровадження у 2018 році конкурсного відбору на посади керівників ЗОЗ, а також розмежування функцій генерального директора (фінансово-господарча діяльність) та медичного директора (питання медицини) з 2019 року.

 Управлінню охорони здоров’я міської ради міста Кропивницького делеговані повноваження на виконання даних функцій, призначення керівників ЗОЗ міста здійснюється за новими правилами шляхом конкурсного відбору.

Продовжує функціонування Кропивницька госпітальна рада Кропивницького госпітального округу, створена у 2017 році, до складу якої увійшло 11 адміністративно – територіальних одиниць. На завершальному етапі знаходиться розробка Перспективного плану розвитку Кропивницького госпітального округу, який стане основним стратегічно-фінансовим документом при трансформації спеціалізованої медичної допомоги у 2020 році.

Усі новини