“Маршрути успіху”: рівень надання паліативної допомоги у Кропивницькому – найвищий в Україні

Понеділок, 20 лютого 2017 14:45

16 лютого, у рамках національної програми обмінних візитів для посадових осіб органів місцевого самоврядування делегація навчального візиту “Маршрути успіхів” у супроводженні заступника міського голови Наталії Дзюби і начальника управління охорони здоров’я Оксани Макарук відвідали паліативне відділення Центральної міської лікарні Кропивницького.

У всьому світі питання хоспісної та паліативної допомоги постійно знаходиться у полі зору та під контролем органів влади, зокрема органів місцевого самоврядування.

- Паліативна допомога – це окремий вид медичної допомоги, що надається на останніх стадіях перебігу невиліковних захворювань і включає в себе комплекс заходів, спрямованих на полегшення фізичних та емоційних страждань пацієнтів, а також надання психосоціальної і моральної підтримки членам їх сімей, - зазначила під час візиту Оксана Макарук. - Допомога паліативним хворим надається в хоспісах та спеціалізованих відділеннях.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради наголосила, що створення паліативного відділення було надзвичайно актуальним питанням для Кропивницького, адже місто по захворюваності та смертності від онкологічних хвороб займає сумну лідируючу позицію як в області, так і по Україні.

Міською владою, зокрема управлінням охорони здоров'я міської ради Кропивницького, вивчено передовий досвід областей України по наданню паліативної допомоги, проведено ряд робочих зустрічей з благодійними організаціями, круглих столів з медичною громадськістю. Результатом проведеної роботи стало прийняття рішення про впровадження проекту створення паліативного відділення в обласному центрі. Оскільки дане питання є не тільки медичним, але й, в першу чергу, соціальним, до проекту було залучено соціальні служби, волонтери та благодійні організації.

Оксана Макарук повідомила, що вже підписана угода про співпрацю з Українською лігою сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги, а також укладені угоди про співробітництво та організацію спільної діяльності з територіальними центрами соціального захисту населення, налагоджена співпраця з органами соціального захисту.

За словами начальника управління охорони здоров’я, такі угоди значно покращили якість надання медичної допомоги паліативним хворим, які перебувають на стаціонарному лікуванні та не мають родичів. Було залучено і духовну складову - щотижня священик відвідує невиліковно хворих пацієнтів та проводить для них богослужіння.

- На сьогодні близько 600 мешканців міста, хворі у термінальній стадії онкозахворювання та соматичні хворі з важким перебігом хвороби, потребують такої допомоги та мають право на гідне завершення життя без болю, оточені піклуванням і доглядом, - наголосив під час візиту делегації до Центральної міської лікарні її головний

лікар Олександр Артюх. - Вирішення цієї проблеми було одним із пріоритетних завдань як галузі охорони здоров'я міста, так і громади в цілому.

За словами головного лікаря протягом 2015-2016 років було виконано капітальний ремонт приміщення на загальну суму 2,9 млн. грн. А 12 березня 2016 року відбулося урочисте відкриття паліативного відділення на 15 ліжок. За рахунок спеціального фонду міського бюджету, що склав 551,5 тис. грн. та благодійної допомоги у розмірі 261,2 тис. грн. для відділення було придбано матеріально-технічного обладнання на суму 812,7 тис. грн.

Олександр Артюх повідомив, що у лікарні функціонують 25 ліжок паліативної допомоги: 15 ліжок безпосередньо у паліативному відділенні та додатково відкрито 10 ліжок паліативної допомоги при терапевтичному відділенні.

Важливо, що у закладі розроблені локальні протоколи «Хронічний больовий синдром в паліативній медицині». Всі хворі отримують знеболюючу терапію відповідно до вимог «Адаптованої клінічної настанови, заснованої на доказах», рекомендованої наказом МОЗ України № 311 від 25.04.2012 р. абсолютно безкоштовно, за рахунок загального фонду міського бюджету.

З моменту відкриття паліативних ліжок, налагодилась робота щодо госпіталізації даної категорії хворих. Процес здійснюється у плановому порядку з узгодженням із лікарями первинної ланки місць під кожного хворого. Весь персонал медичного закладу пройшов необхідне навчання по паліативному догляду. Так у січні 2015 року медичні працівники лікувально-профілактичних закладів комунальної власності міста брали участь у семінарі «Основи паліативної допомоги. Лікування хронічного болю та обіг підконтрольних препаратів у закладах охорони здоров’я», який проводився у Кропивницькому за організації Івано-Франківського національного медичного університету, департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського обласного клінічного центру паліативної допомоги Благодійного Фонду допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза» та Міжнародного Фонду «Відродження». Загальна кількість медичних працівників, що пройшли навчання по наданню паліативної допомоги – 33 особи. А у жовтні 2015 року працівники лікарні брали участь у Другому національному Конгресі з паліативної допомоги у Києві.

Також протягом 2016 року було проведено сумісні конференції з КОВ ВБО «Мережа ЛЖВ» з питань паліативної допомоги, в яких брали участь медичні працівники лікувально-профілактичних закладів міста.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13