Мало народитися українцем — ним треба стати: до 85-річчя Олександра Кердіваренка

Вівторок, 28 червня 2022 14:05

До 85-річчя від дня народження відомого прозаїка, поета, гумориста, члена національних спілок журналістів та письменників України Олександра Федоровича Кердіваренка науковці кропивницького літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого презентували віртуальну виставку «Мало народитися українцем – ним треба стати».

Олександр Федорович побачив народився 28 червня 1937 року в мальовничому селі Станкувате Вільшанського району Кіровоградської області. Закінчив філологічний факультет Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С. Пушкіна (нині Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка). Трудовий шлях розпочав  шкільним учителем,  довгий час пропрацював на партійній і журналістській роботі. З 1985 по 1991 рік обіймав посаду  головного редактора обласної газети «Кіровоградська правда». У 1985-1992 роках очолював обласну організацію Спілки журналістів України. Заслужений  журналіст України (1997).

Олександр Кердіваренко заявив про себе в літературі у 2005 році виходом книги гумору і сатири «Візит до президента». У творчому доробку письменника книги такого ж жанру «Відпочинок з бараном» (2006), «Дірка в космоплані» (2010); книги прози: «Дні білих камінців» (2006), «…А жито половіло» (2007); публіцистичні збірки: «Село – мій ревний біль» (2007), «Самі собі в своїй господі» (2011); поетичні збірки: «Йдучи в незвідані краї» (2008), «Ключі від раю» (2017), «У часі і поза часом» (2018). У 2021 році побачила світ посмертна книга «Душ явімо чистоту», підготовлена автором до друку в 2020 році. Багато з написаного у різний час – віршів, оповідань, повістей, гумористичних творів – публікувалося і у періодиці.

У 2008 році Олександр Федорович став членом Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України.

Наш краянин – неодноразовий лауреат конкурсу «Кращий журналіст Кіровоградщини», переможець всеукраїнського конкурсу регіональних ЗМІ «Економіка очима журналіста» з врученням медалі «Нестор-літописець» (2001), нагороджений Грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Національної спілки журналістів України – медаллю «Почесна відзнака» (2010).

Обласною літературною премією імені Євгена Маланюка за 2009 рік у номінації «Літературознавство та публіцистика» була відзначена книга Олександра Федоровича «Село – мій ревний біль», міською літературною премією імені Арсенія Тарковського у номінації «Проза» – книга «Ключі від раю» (2018).

- Олександр Кердіваренко досі лишається загадковою планетою, яку, на жаль, ніхто з літературознавчого товариства не набрався відваги дослідити. І цей острах має пояснення: багатогранність таланту. За позірною простотою (читабельністю) його творів відкриваються філософські глибини аналізу першопричин особистих і суспільних проблем, тобто чого людині бракує для щасливого самоусвідомлення. Ця органічна ознака письма митця осяяна любов’ю до українського села і гірким сумом від болісно вкорінених у споконвічну народну душу тривог і жалів, а стійкості у протистоянні історичним викликам додає щедрий і цілющий народний гумор, - згадує колега по літературному цеху Антоніна Царук.

На жаль, О. Кердіваренко не дожив до свого ювілею і відійшов у кращі світи 21 травня 2021 року.

Письменник-земляк був палким патріотом і малої Батьківщини, і всієї України, він дбав сам й інших закликав захищати чистоту духовних джерел.

Віртуальна виставка надає можливість ознайомитися з книгами, журналами, газетними публікаціями, рецензіями, афішами, чисельними фотографіями з фонду літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого, особистих архівів почесного журналіста України Миколи Цибульського і заслуженого журналіста України, письменника Валерія М’ятовича. Представлені матеріали ілюструють події багатої творчої біографії Олександра Федоровича Кердіваренка.

Запрошуємо переглянути виставку на сайті музею за посиланням: http://www.karpenkokarymuseum.kr.ua/kar239_u.html

Усі новини