Літній вернісаж музею Осмьоркіна у Кропивницькому

Вівторок, 11 червня 2019 09:53

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна експонується цікава і неординарна виставка «Літній вернісаж».

Цікава, адже її експозицію складають живописні, графічні та декоративні твори відомих художників з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» - народного художника України Михайла Надєждіна, заслужених художників України Анатолія Янєва, Сергія Шаповалова, Анатолія Кравченка та Андрія Надєждіна, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Сватули, заслуженого працівника культури України Леоніда Бондаря, членів Національної Спілки художників України Марії Церни, Федора Лагна, Анатолія Шаповалова, Юрія Гончаренка, Олександра Демиденка, Валерія Давидова, Анатолія Кімнатного, Володимира Плітіна, Федора Лагна, Сергія Новікова, Юрія Луцкевича та Тетяни Сосуліної, членів Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова, Лариси Гарбузенко та Ольги Коломієць, члена Національної Спілки дизайнерів України Сергія Рибіна, члена Національної Спілки архітекторів України Анатолія Губенка, живописців Степана Ніколенка, Галини Ярової-Вінтенко, Лариси Яковлевої та Віктора Орлі (Геннадія Гребньова), а також митців-ветеранів членів Спілки художників СРСР Миколи Бондаренка та Володимира Федорова.

Більшість з художників є лауреатами обласних премій в сфері образотворчого мистецтва  та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Представлені на вернісажі твори яскраво відображають не лише мистецькі уподобання кожного художника, а й загальні риси розвитку сучасного українського живопису. Використовуючи безмежні можливості співзвучання кольору і лінії, мистці розкривають перед нами красу сповненного гармонії світу природи в літню пору року.

На виставці експонується понад 50 доробків, написаних митцями починаючи з 1970-х років і до сьогодення. Пейзажі та натюрморти дарують атмосферу мистецького свята, яскраво передаючи особливу, неповторну колористику української сонцедайної палітри барв, народженої кольорами безкрайого неба, духмяних степових трав, швидкоплинних течій річок і брущатого каміння міських вулиць.

А неординарна виставка тим, що саме таким легким у сприйнятті вернісажем музей відзначає 25-річчя відкриття експозиції для відвідувачів, яке відбулося літнього жаркого дня 21 червня 1994 року.

Взагалі-то, музей має два дні народження – коли його створили, а це за документами 29 травня 1985-го, і коли гостинно відчинив свої двері для шанувальників образотворчого мистецтва.

Слід зазначити, що справа створення музею в меморіальному будинку, де провів свої дитячі та юнацькі роки видатний художник і педагог першої половини 20 століття Олександр Осмьоркін, мала справжнє громадське відлуння. Була організована ініціативна група, до складу якої увійшли керівники обласного та міського рангу, директори краєзнавчого музею, облдержархіву, дитячої художньої школи та відомі художники. Та й джерела поповнення фондів музею були найрізноманітніші - чимало картин талановитого живописця були придбані ще Міністерством культури СРСР, деякі предмети (столик під самовар, комод) з будинку, зведеному у 1899 році за власним проектом відомого єлисаветградського архітектора Якова Паученка, дядька художника, і який нині є пам’яткою архітектури та містобудування, передали мешканці нашого міста.

Але найактивніша участь у створенні музею звичайно належить вдові Надії Осмьоркіній. Як архітектор вона власноруч розробила проект реконструкції будинку музею, що передбачав як відновлення первинного зовнішнього вигляду, так і внутрішню перебудову з метою створення експозиційних залів. Неодноразово приїздила тоді ще в Кіровоград, а напередодні відкриття музею передала до його фондів  живописні та графічні твори майстра, архів художника та його особисті речі, в тому числі предмети творчої праці – мольберт, палітру, етюдник, пензлі, натюрмортний фонд. А в перші роки, коли музей лише починав торувати складний шлях просвітницької діяльності, Надія Георгіївна з радістю підтримувала дружні стосунки з його співробітниками та давала чимало слушних мистецьких порад.

Ці настанови, як, власне, і життєвий шлях художника Олександра Осмьоркіна та архітектора Якова Паученка, стали не просто творчим кредо музею, а основними постулатами в його роботі, сповненій інтерактиву та нових підходів в презентації своїх колекцій для різноманітної аудиторії. Дотримуючись традицій, музей намагається бути більш гнучким, мобільним та адаптованим, а значить цікавим для сучасників.

Аби пересвідчитись в тому, завітайте до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна на вулиці Архітектора Паученка, 89 і пориньте в дивовижний світ образотворчого мистецтва.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини