«Літературні ювілеї 2018»

Вівторок, 17 квітня 2018 09:14

Новий проект по відзначенню ювілеїв письменників-земляків започаткував   літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого. Це цикл виставок під загальною назвою «Літературні ювілеї  2018 року». Дані виставки – прекрасна нагода привітати ювілярів та згадати добрим словом тих письменників, які відійшли у Вічність.

Першою «ластівкою» проекту стала виставка, яка присвячена ювілярам, які народилися у січні-березні поточного року. 

Відкриває список ювілярів Василь Козаченко - класик української літератури, відомий громадський діяч, уродженець м. Новоархангельська. Він першим з письменників-земляків у 1971 р. одержав Державну премію  УРСР ім. Т.Г. Шевченка за цикл повістей «Листи з патрона», неодноразово обирався депутатом Верховної Ради України. Йому виповнилося 105 років.

Сторічний ювілей об’єднав трьох знаних уродженців Кіровоградщини: долинчанина Михайла Жученка (псевдонім Яр Славутич) – вченого-лінгвіста, поета, перекладача, представника української діаспори; уродженця Світловодського району Олексія Романовського – літературознавця, доктора філологічних наук, автора понад 200 наукових статей з питань теорії та історії літератури; уродженця Новгородківського району Олеся Жолдака – поета, сатирика, гумориста.

Уродженцю с. Комишуватого Новоукраїнського району, знаному українському прозаїку Віталію Логвиненку виповнилося б 90 років. Віталія Андрійовича давно немає серед живих, але залишилися його твори – романи, повісті, більшість з яких присвячена нелегким будням військових моряків.

Цього року мало б виповнитися 85 років  уродженцю нашого міста Михайлу   Барському –  театральному режисеру, заслуженому діячу мистецтв України, народному артисту України. Сім років (1989-1996) він обіймав посаду головного режисера Кіровоградського театру ім. М.Л. Кропивницького. Михайло Ілліч вдало поєднував театральну діяльність з літературною творчістю. У спадок залишив свої п’єси «Високе небо», «Коли розлучаються двоє», «Жених напрокат», «Мила сімейка», «Оперета дарує усмішку».

Уродженець м. Кірово (нині м. Кропивницький), знаний український поет, автор 17 поетичних збірок Валентин Мороз, нажаль, не дожив до свого 80-річного ювілею. Ще за життя Валентин Леонідович подарував літературному музею більшість із своїх творів та велику добірку фотографій.

Свій 70-річний ювілей відсвяткував ще один уродженець Світловодського району знаний український поет, прозаїк, критик Микола Славинський.

65-річний ювілей відзначив Олег Попов – знаний поет-пісняр, громадський діяч, уродженець м. Олександрії. У творчому доробку митця поетичні збірки  «Пісня на крилі» «Коли вже з осінню на “ти”», «Солодкий щем», «На покуті душі». Саме він свого часу став ініціатором проведення обласного фестивалю-конкурсу дитячої та юнацької пісні «Пісенне перехрестя».

Вже 11 років немає з нами уродженця Ульяновського району Леоніда Куценка – знаного українського літературознавця, завдяки якому в Україну повернуті ім’я та творча спадщина Євгена Маланюка – одного з найкращих поетів ХХ ст. Нашому земляку в цьому році виповнилося б 65 років.

Список ювілярів завершують Григорій Клочек – вчений-літературознавець, критик, педагог, доктор наук, професор ЦДПУ ім. В. Винниченка, якому в цьому році виповнилося 75 років та Ілля Гельман – російськомовний прозаїк, автор захоплюючих детективних романів, 95-річний ювілей якого відзначили у лютому 2018 р. Два останні ювіляри не наші земляки, але їх життя тісно пов’язане з Кіровоградщиною. Григорій Дмитрович та Ілля Соломонович своєю творчістю вписали цікаві сторінки в історію літературного життя Кіровоградщини.

На виставці, яка відкрилася 16 квітня, широко представлені матеріали з фондів музею І.К. Карпенка-Карого. Це фотографії, документи, книги, журнали, особисті речі письменників-ювілярів.

Музейний захід розпочався з екскурсії по виставці, яку провела науковець Н. Мельниченко. Далі розмову про ювілярів продовжив голова обласного осередку НСПУ Василь Бондар. Як з’ясувалося, Василь Васильович був знайомий майже з усіма ювілярами (крім В. Козаченка та О. Романовського). Добрим словом згадав кожного з них, розповів про спілкування з Яром Славутичем. Повідомив, що планує в одному з номерів журналу «Вежа» надрукувати твори В. Козаченка, які свого часу не пропустила радянська цензура.

На презентацію виставки завітала заслужена артистка України, актриса театру ім. М.Л. Кропивницького Євгенія Миронович, яка поділилася спогадами про Михайла Барського, розповіла як він працював з акторами, як народжувалася його п’єса «Коли розлучаються двоє».

У виконанні барда Андрія Фоменка прозвучали пісні на слова поета-ювіляра Олега Попова («Пісня про Щастя», «Портрет поета»).

Учасниками презентації стали викладачі та учні ЗШ № 4 м. Кропивницького.

К. Лісняк, директор музею І.К. Карпенка-Карого

             

Усі новини