Кропивницьку молодь вчили вільно орієнтуватися в тонкощах гендерної рівності

П'ятниця, 22 березня 2024 14:04

У четвер, 21 березня, в креативному просторі KOWO для кропивницької молоді відбувся тренінг з впровадження гендерного підходу у професійну діяльність.

- Напередодні тренінгу управління молоді та спорту ініціювало опитування серед старшої учнівської та студентської молоді Кропивницького, метою якого був збір та аналіз даних щодо наявних гендерних стереотипів у нашій громаді. Загалом в опитуванні взяли участь 200 осіб і за проміжним результатом 22% респондентів не обізнані в питаннях гендерної нерівності. Тому авдиторія для просвітницької діяльності є, шляхи і інструменти знайдемо, - зазначила заступниця начальника управління Катерина Черкасська на початку тренінгу.

Учасники тренінгу розглянули ґендерні стереотипи в професійній діяльності, їхній вплив та прийоми виявлення, ознайомилися зі способами руйнування цих стереотипів. Все це має на меті продуктивно вплинути на зміну світогляду учасників відносно соціально-рольового статусу чоловіків і жінок.

- Найбільш розповсюджені негативні впливи гендерних стереотипів та норм поведінки такі: на чоловіків — неможливість виражати свої емоції, необхідність фінансово забезпечувати родину, бути стійким та сильним у будь-яких ситуаціях, виконувати важку фізичну працю, обмеження, пов’язані з призовом; на жінок — труднощі з працевлаштуванням та професійною реалізацією, побудовою кар’єри, нижчий рівень оплати праці, сексуальна об’єктивація, необхідність коритися чоловіку, - акцентувала спікерка тренінгу, кейс-менеджерка безпечного простору для жінок і дівчат «Затишно space» Ольга Фоміна.

Таким чином дівчата і хлопці мали нагоду розібратися у тонкощах гендерної термінології та смислах, адже загальні знання з цієї теми нині має кожен, але важко зорієнтуватися у більш глибоких поняттях і проявах гендерно зумовленої нерівності.

- Гендерне виховання – це не тільки опанування гендерних знань, а й формування базової позиції, що ґрунтується на принципі рівних прав і можливостей для представників обох статей, - поділилася своїми думками членкиня молодіжної ради Кропивницького Анастасія Муллагалієва по завершенню навчання.

Всі учасники тренінгу отримали сертифікати, а перші 25, хто зареєструвався за допомогою електронної форми – авторські магніти.

 

Довідково: «Затишно space» – проєкт Благодійного фонду «Схід SOS», створений спільно з «Консорціумом реагування» за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID Ukraine. БФ «Схід SOS» є імплементаційним партнером CARE, що входить до консорціуму.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13